Bezradná koalícia odložila pre bojkot Smeru hlasovanie o imunite

Vládna koalícia demonštrovala pri prerokúvaní ústavného zákona o zúžení imunity pred zrakmi verejnosti svoju bezradnosť.

10.09.2010 09:34 , aktualizované: 21:23
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (276)

Opozícia, ktorá po konflikte medzi poslancami z predchádzajúceho dňa žiadala ospravedlnenie, na rokovanie neprišla a koaliční poslanci sa v sále dohadovali, či o zákone hlasovať. Na schválenie ústavného zákona je totiž potrebných 90 hlasov a koalícia ich má len 79, takže bolo jasné, že hlasovanie nemá šancu na úspech.

Aký apokalyptický obraz koalícia poskytuje, si po chvíli dohadovania všimol poslanec KDH Július Brocka a navrhol, aby sa zišli v kinosále, „aby sme túto diskusiu neviedli pred médiami na verejnosti“.

Napokon väčšia časť koalície prehlasovala kolegov a rozhodla sa presunúť rozhodnutie o imunite na október. Podpredseda parlamentu Milan Hort (SDKÚ) však ešte predtým presviedčal poslancov, aby o imunite hlasovali. Podľa neho koalícia urobila dostatočné gesto, keď sa ospravedlnila, a nemala by s opozíciou hrať ďalej „túto neúprimnú hru“. Zdôraznil, že páni Fico a Paška zo Smeru nemajú právo dávať lekcie z politickej kultúry. Poslanec Radoslav Procházka z KDH namietal, že hlasovať o imunite s vedomím, že nemôže byť prijatá, je skoro taká istá zbabelosť ako útek opozície z rokovacej sály.

Smer žiada zachovať imunitu sudcov a opakoval, že je za hlasovanie až po septembrovom referende. Podľa Richarda Sulíka sa odložením hlasovania splnila aj druhá podmienka Smeru a nič mu nebráni v októbri zúžiť imunitu poslancov.

Rozhodnutie koalície si pochvaľoval tiež poslanec Obyčajných ľudí Igor Matovič. Jeho štvrtkový konflikt s Kaliňákom, po ktorom opozícia odišla z rokovacej sály, tak vraj pomohol parlamentu k rozumnému kroku o presunutí hlasovania. „Nakoniec to dopadlo veľmi dobre,“ hovoril Matovič.

Spokojný s odložením hlasovania bol aj šéf Mostu-Híd Béla Bugár. Podľa neho Smer hľadal zámienku, ako sa na hlasovaní nezúčastniť a v októbri sa tak ukáže, či len nehrá divadlo. Ak bude Smer argumentovať, že ľudia nemali v referende o imunitu záujem, tak to bude podľa Bugára „obalamutenie ľudí a obyčajný smerácky gaťafalš“.

Smer tvrdí, že je pripravený s koalíciou rokovať. Jeho predseda Robert Fico chce o imunite hovoriť s podpredsedami parlamentu Bugárom, Hrušovským a Hortom. Nie však so Sulíkom, pretože „je utrhnutý z reťaze“. Podľa Fica od predstaviteľov koalície na adresu Sulíka zazneli tvrdé vyjadrenie a „každý ho už má plné zuby“. Šéf Smeru tvrdí, že SaS pochopila imunitu ako svoj „vlastný džihád“. Navrhol však, aby koalícia i opozícia predložili spoločný návrh na zúženie imunity. Dodal, že Sulík nebude dávať Smeru žiadne úlohy. „OK,“ zakončil svoje vyjadrenie Fico narážajúc na Sulíka, ktorý rád používa tento výraz aj pri riadení schôdzí parlamentu.

276 debata chyba