Zlaté padáky v štátnej firme obľubujú všetky strany

"Zlaté padáky", ktoré zabezpečia prepusteným manažérom štedré odstupné, obľubujú v najväčšom štátnom podniku - Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave - pravicové aj ľavicové strany.

10.09.2010 20:04
debata (63)

Teraz sa nadštandardne pri odchode zabezpečili nominanti Smeru, SNS a HZDS. Po prechádzajúcich voľbách pred štyrmi rokmi zase nominanti KDH, SMK, SDKÚ a ANO.

Pravicová koalícia tento týždeň vymenila vedenie podniku. Odchádzajúcim piatim členom predstavenstva spoločnosti tak vznikol podľa sporných zmlúv v podniku nárok na odstupné podľa informácií Pravdy vo výške zhruba po 135-tisíc eur na osobu. Pred štyrmi rokmi si zase predchádzajúce vedenie neváhalo vyplatiť po zhruba 100-tisíc eur na osobu.

Predstavitelia súčasnej pravice odmeny kritizujú, aj keď predtým ich práve pravicoví nominanti sami dostávali. „Pri výmene vedenia podniku vznikol členom predstavenstva nadštandardný nárok na 24 platov,“ informoval hovorca ministerstva hospodárstva Róbert Merva. Ku kritike sa pridal aj minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). S odchádzajúcimi nominantmi dohodol, aby sa vzdali aspoň desatiny nároku.

Podľa informácií Pravdy člen predstavenstva spomínaného podniku berie mesačne základný plat okolo 5-tisíc eur a k tomu má na konci roka nárok na 100-percentné odmeny a tak sa jeho priemerná mzda mesačne pohybuje cez 10-tisíc eur. Ak je z podniku prepustený, má nárok na 12 priemerných platov. Nadštandardné výhody chce rezort hospodárstva zmeniť. V predstavenstve podniku sú teraz po výmenách traja nominanti SDKÚ a dvaja za SaS. Dostali sa tam po straníckej línii bez výberového konania, aj keď Miškov naznačoval, že tendre na členov predstavenstva sa budú robiť.

Rezort hospodárstva chce preveriť podobné „zlaté padáky“ aj v iných podnikoch s účasťou štátu. Z lukratívnych firiem má štát napríklad aj Jadrovú a vyraďovaciu spoločnosť, teplárne či železnice.

63 debata chyba