Droba z SaS: Robíme chyby, ale vírime pokojné vody

Ideu o novej politickej kultúre sa doteraz nepodarilo naplniť žiadnemu predsedovi parlamentu. Situácia sa nezmenila ani po posledných parlamentných voľbách, naopak, k vyostreným sporom dochádza častejšie. V konfrontáciách je už tradične zainteresovaný poslanec hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič (SaS) a s poslancami Smeru má ostré konflikty aj minister obrany Ľubomír Galko (SaS).

11.09.2010 11:12
Fico, Sulík Foto:
Opozícia kritizuje najmä predsedu parlamentu Richarda Sulíka (na snímke so šéfom Smeru Robertom Ficom).
debata (82)

Terčom kritiky opozície i kuloárnych kritických poznámok zvnútra koalície sa stal aj nový šéf Národnej rady Richard Sulík (SaS). Poslanec Juraj Droba bráni SaS tým, že „si zaslúži pár týždňov, aby ukázala, o čo jej ide“. Strana podľa neho vstupom na politickú scénu rozvírila pokojné vody, ,,v ktorých už kapry pribrali a zostali lenivé", priniesla do politiky nové veci a tie sa starým politickým matadorom nepáčia. Priznal však, že robia aj niektoré chyby, ktoré vyplývajú zo začiatočníckej nerozvážnosti.

Politológ László Öllös si myslí, že v parlamente sa nedeje nič nové. „Zabúdame na to, koľko podobných incidentov sa udialo medzi poslancami SNS, zabúdame na Jána Slotu či Vladimíra Mečiara. Je to o nedostatočnom vnímaní nepísaných pravidiel,“ povedal. V prípade SaS sú to podľa neho niektorí predstavitelia, nie je to však problém strany ako takej. Öllös si myslí, že by možno pomohla dohoda vládnej koalície na morálnom kódexe správania, ktorý by poslúžil ako istý kontrolný mechanizmus.

Posledný štvrtkový incident medzi Matovičom a poslancom Smeru Robertom Kaliňákom vyústil takmer do bitky po tom, čo Matovič vulgárne zaútočil na Kaliňáka. Matovič aj v piatok povedal, že veci a ľudia by sa majú pomenovať tým, čím sú. Kaliňákovi sa ospravedlniť nechcel, urobil to však na žiadosť Sulíka. Na otázku, či by nemal voliť iný slovník, Matovič odvetil, že „povedať čurák je adekvátne na to, keď vám niekto povie do očí, že ste pašerák a zlodej“. Jeho šéf Sulík podotkol, že v parlamente padajú aj hrubšie slová, čuduje sa preto, že Smer nechcel prijať ospravedlnenie Matoviča. V klube SaS si to vydiskutovali a podľa Sulíka ,,netreba z toho robiť vedu". Je presvedčený, že Matovič sa podobných reakcií v budúcnosti vyvaruje. Na otázku, či mu koaliční partneri vyčítali správanie poslanca, Sulík odvetil: „Nie.“

Líder Mosta-Híd Béla Bugár priznáva, že všetci chceli zmenu a ,,zatiaľ s tou zmenou nevieme žiť". Pripomenul útoky na SMK a predtým na MKDH, ale „držali sme jazyk za zubami“ alebo odpovedali tak, aby druhých neurážali. „Teraz tu pomaličky súperíte, kto vie najlepšie uraziť nejakého poslanca z druhého tábora,“ dodal Bugár.

Šéf Smeru Robert Fico v piatok zopakoval, že Sulík nemá čo robiť v kresle predsedu parlamentu. Podľa neho je mimo politickej reality a na adresu SaS odkázal: „Už nech skončia s týmito kokaínovými večierkami!“ Podľa neho ide o počítačovú stranu „len blogujú a nevedia, o čom je svet“.

82 debata chyba