Slota: Spory o sochu Svätopluka môžu viesť k občianskym nepokojom

Správa "tzv. komisie" na posúdenie sochy kráľa Svätopluka je podľa Slovenskej národnej strany (SNS) jednoznačný výplod politickej a ideologickej objednávky smerujúci k poníženiu Slovákov a proti historickej pamäti národa. Tvrdí to predseda SNS Ján Slota.

11.09.2010 15:17
Ján Slota Foto:
Šéf SNS Ján Slota
debata (163)

„Všetky národ urážajúce varianty odporúčaní pseudoexpertnej komisie sú pre národniarov neprijateľné. V tejto súvislosti je zarážajúce, že nikto nezriadil komisiu na posúdenie kontroverznej sochy Štefana kráľa v Komárne, ani neposudzoval vhodnosť sochy hrôzovládcu Attilu,“ uviedol šéf SNS v stanovisku, ktoré zaslal Rafael Rafaj.

SNS vyzýva predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS), aby sa pri rozhodovaní o soche správal chlapsky. „Ako Slovák a najmä ako ústavný činiteľ SR.“ Národniari súčasne vyjadrujú morálnu a spoločenskú podporu autorovi sochy Jánovi Kulichovi, aby nepodľahol nijakému nátlaku.

„Verím, že druhý najvyšší ústavný činiteľ Slovenska si uvedomí, že jeho prípadné negatívne rozhodnutie môže vyvolať občianske nepokoje značnej časti národne a proslovensky uvedomelej verejnosti,“ tvrdí Slota. Drvivej väčšine národa je podľa neho zrejmé, že socha kráľa Svätopluka patrí na čestné nádvorie Bratislavského hra­du.

Šéfka expertnej komisie, ktorú inicioval Sulík, historička Marína Zavacká 6. septembra informovala, že sochu Svätopluka je potrebné presunúť a má veľa chýb. Socha by mohla byť premiestnená na iné miesto hradného areálu, no len s podmienkou, že sa odstráni diskutabilný symbol zo štítu a zavádzajúci text z podstavca.

Komisia tiež navrhuje prevod sochy do správy Slovenského národného múzea ako svedectvo dobovej politickej inštrumentalizácie a mýtotvorby. Socha má byť vzápätí nahradená iným pomníkom Svätopluka, ktorého podoba vzíde z riadnej súťaže. Posledným variantom je vrátenie diela Kulichovi a inštalácia nového, ktoré vzíde z výberového konania.

Členovia odbornej komisie pri Slovenskom historickom ústave a historickom odbore Matice slovenskej Sulíkovi radia, aby jazdecká socha zostala na nádvorí Bratislavského hradu.
Šéf parlamentu zatiaľ o soche definitívne nerozhodol. Pripustil, že si vie predstaviť aj variant, že zostane v súčasnej podobe na svojom mieste. Zdôraznil, že súťaž na nového Svätopluka, nebude z finančných dôvodov.

163 debata chyba