Premiérka Radičová sa Viedni ospravedlnila za Mochovce

Premiérka Iveta Radičová sa počas stretnutia s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom vo Viedni ospravedlnila za májové jednostranné rozhodnutie slovenskej vlády v otázke dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

12.09.2010 17:02 , aktualizované: 17:24
Radičová, Faymann Foto:
Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann privítal predsedníčku vlády Ivetu Radičovú v centre Viedne.
debata (308)

Kancelár Faymann premiérke Radičovej vysvetľoval obavy Rakúšanov z rozšírenia jadrovej elektrárne Mochovce, ktorá leží asi 150 kilometrov od rakúskych hraníc. Kritizoval však aj plány s rozvojom jadrovej energetiky v ďalších susedných krajinách a uistil, že proti výstavbe ďalších reaktorov bude vystupovať aj na pôde Európskej únie.

„Uznávam námietku – a ospravedlnila som sa za to – že májové rozhodnutie vlády Slovenskej republiky týkajúce sa Mochoviec sa dozvedeli v Rakúskej republike z médií. A potom sa naozaj veľmi ťažko zaujíma pozitívny, konštruktívny postoj,“ vyhlásila Radičová pred novinármi.

Podľa premiérky Slovensko nedodržalo dohodu, že rozhodnutia týkajúce sa dostavby elektrárne v Mochovciach budú nasledovať až po dohode na pôde zmiešanej 20-člennej komisie.

„Zaviazala som sa, že každé rozhodnutie vlády bude cez danú komisiu preddiskutované a rakúska vláda bude informovaná o každom rozhodnutí priamo vládou Slovenskej republiky,“ informovala Radičová.

Premiérka podľa vlastných slov zároveň ubezpečila svojho rakúskeho partnera, že dostavba jadrovej elektrárne v Mochovciach bude transparentná. „Tak, ako im záleží na bezpečnosti, rovnako záleží aj našej vláde na bezpečnosti,“ dodala Radičová.

Faymann vytýkal predĺženie prevádzky elektrární aj Merkelovej

„Hovorili sme o téme jadrovej energetiky a tu je postoj Rakúska jednoznačný: sme skeptickí, čo sa týka nemeckých plánov a sme veľmi kritickí, čo sa týka dostavieb jadrových elektrární v akejkoľvek susednej krajine,“ zdôraznil Faymann.

Narážal tak okrem iného na zámer nemeckej vlády predĺžiť prevádzku nemeckých jadrových elektrární v priemere o dvanásť rokov oproti pôvodným plánom, podľa ktorých mali byť odpojené do roku 2021. Faymann v piatok svoj postoj telefonicky vysvetľoval aj nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

Rakúske spolkové krajiny tiež protestujú proti plánovanému dobudovaniu dvoch blokov juhočeskej jadrovej elektrárne Temelín. Rovnako ako v prípade slovenských Mochoviec považujú za nedostatočné posudzovanie dopadov dostavby Temelína na životné prostredie. Podľa štúdie pritom dostavba prírodu nenaruší.

Faymann: Viem, že proti nám stojí silná atómová loby

Slovensko chce kapacitu Mochoviec zdvojnásobiť. Faymann trvá na tom, aby bolo Rakúsko plne zapojené do bezpečnostného dialógu a aby aj v Rakúsku na stôl vyložili všetky fakty týkajúce sa dostavby. V prípade nehody sa škodlivé žiarenie nezastaví pri ceduli s nápisom „Pozor, štátna hranica“, upozornil rakúsky kancelár.

Považovať jadrovú energiu za obnoviteľnú, ako sa to opakovane deje v Európskej únii, je priamo groteskné, pokračoval Faymann. „Na obranu proti ďalšej výstavbe jadrových elektrární sa postavím v Európskej únii všetkými prostriedkami, ktoré mám k dispozícii,“ uistil kancelár. „Je mi jasné, že so svojím postojom v EÚ predstavujeme menšinu, a viem, že proti nám stojí silná atómová loby,“ konštatoval.

Radičová so svojím rakúskym kolegom pri pracovnom obede hovorila aj o finančných trhoch a bankovom sektore. Faymann sa vyslovil za urýchlené zavedenie európskej dane z finančných transakcií. Podľa neho tu nejde len o sanáciu rozpočtov, ale aj o „sociálnu spravodlivosť, ide o to, aby prispeli aj tí, ktorí v kríze podporili vlády“.

308 debata chyba