Ombudsman Kandráč: Múr v Michalovciach neporušil základné práva a slobody

Výstavbou kontroverzného múru v Michalovciach neboli podľa verejného ochrancu práv Pavla Kandráča porušené žiadne základné práva a slobody. "Tu sa moja pôsobnosť ako verejného ochrancu práv končí. Neznamená to však, že problém s neprispôsobivými občanmi a nielen rómskeho pôvodu, prestáva existovať. Bol by som radšej, keby ľudia stavali mosty, ktoré ich spájajú, ako múry, ktoré ich rozdeľujú," povedal Pavel Kandráč.

12.09.2010 17:09
debata (6)

Ombudsman si osobne tento týždeň preveril medializované informácie o výstavbe múru. Kandráč si vypočul stanovisko predstaviteľov mesta, o probléme hovoril s obyvateľmi bytovky na Leningradskej ulici, ktorí múr svojpomocne a na vlastné náklady, na základe platného stavebného povolenia vybudovali. Ombudsmana zaujímali aj názory Rómov z osady Angy mlyn, ako aj miestnych terénnych pracovníkov.

Stavanie múrov, ktoré sa začína rozmáhať v slovenských mestách a obciach, je podľa verejného ochrancu práv vážnym varovaním pre vládu i parlament, aby prestali odkladať riešenie tohto problému. Kandráč pripomenul, že už v roku 2007, keď verejnú mienku rozvírila kauza sťahovania neplatičov v Nových Zámkoch, ktorí niekoľko rokov žili aj vlastným pričinením v nedôstojných podmienkach a katastrofálnej hygiene, upozorňoval, že tento prípad nemusí byť na Slovensku posledný.

Verejný ochranca práv bude písomne informovať o svojich poznatkoch a návrhoch riešení podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny Rudolfa Chmela. Obráti sa tiež na parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny.

6 debata chyba