SNS pôjde hore, alebou cestou HZDS

Slabý volebný výsledok a stagnujúca popularita SNS môžu pripraviť Jána Slotu o stoličku predsedu strany. O tom, že jeho pozícia vnútri SNS je otrasená, svedčí, že na septembrovom sneme bude mať minimálne dvoch konkurentov - prvú podpredsedníčku Annu Belousovovú a poslanca Dušana Švantnera.

13.09.2010 06:01
Belousovová, Slota Foto:
Pred 11 rokmi pri odvolávaní Jána Slotu na sneme SNS v Žiline niekto vypol svetlo a snem sa predčasne skončil. Po čase na čelo strany zvolili Annu Belousovovú (vtedy Malíkovú) a Slota si založil Pravú SNS. Po rokoch hádok sa v januári 2003 udobrili udobrili (na snímke).
debata (28)

Slota, na otázku, či cíti v strane podporu, reagoval len slovami: „Čo vás to zaujíma,“ a viac už nechcel situáciu v radoch národniarov rozoberať. Vo voľbách SNS, ktorej ministri mali na svedomí viacero veľkých škandálov, podporilo 5,07 percenta voličov, pred štyrmi rokmi získala až 11,73 percenta hlasov.

Pravdepodobne najvážnejšou konkurentkou Slotu bude Belousovová. Priznáva, že strana je na rozhraní a „buď pôjde hore, alebo cestou HZDS, čo znamená cesta do stratena“. Tvrdí, že určite by sa „nesamokandidovala“ a má podporu viacerých okresov. Podľa Belousovovej je však veľa aj takých okresných organizácií, ktoré nevyslovili podporu žiadnemu kandidátovi.

Pri odvolávaní Slotu na sneme v Žiline pred jedenástimi rokmi na mestskom úrade niekto vypol svetlo a snem sa predčasne skončil. Po čase došlo na čele strany predsa len k výmene. Jej šéfkou sa stala Belousovová a Slota si založil Pravú SNS. Výsledkom boli nekonečné hádky, ktoré sa po rokoch skončili spojením strán a udobrením hlavných aktérov.

Dnes Belousovová tvrdí, že minulosť sa už nezopakuje. „Ja vychádzam dobre s pánom Slotom. SNS nežije v 90. rokoch. Je to normálna regulárna politická súťaž, ale nemôžeme si zakrývať oči pred skutočnosťou.“ Hovorí, že v porovnaní s voľbami 2006 sa teraz od SNS odklonilo 140-tisíc voličov a signály o poklese prišli už v eurovoľbách. Pozitívom je podľa nej aspoň to, že ich voliči nevolili iné strany, ale zostali doma, lebo boli znechutení. „Treba si nastaviť zrkadlo bez toho, aby sme sa hrali na kamarátov a zakrývali si oči pred pravdou.“ Priznáva, že jedným z vážnych dôvodov mohol byť aj škandalózny emisný tender, „ale boli aj iné kauzy“.

Voľby do vedúcich funkcií sa v stranách spravidla odohrávajú v tajných voľbách. SNS má však v stanovách voľby verejné. Belousovová si myslí, že voľby predsedu by mali byť tajné. „Kto sa bojí tajného hlasovania, ten si nie je istý sám sebou,“ poznamenala.

Ďalší kandidát na post šéfa strany, poslanec Dušan Švantner je tiež za tajnú voľbu, aby ľudia mali šancu prejaviť svoje presvedčenie bez akéhokoľvek strachu. „Je veľmi malé percento ľudí, ktorí sú charakterovo takí pevní, že sa dokážu niekomu pozerať do očí a povedať mu, vieš čo, teraz nemáš pravdu. Ja som síce tvoj kamarát, ale budem hlasovať inakšie, ako si ty myslíš,“ povedal Švantner. To, že sa SNS ocitla v dnešnej situácii, podľa neho ovplyvnilo veľa faktorov a „otázku by nestaval tak“, že SNS oslabovali kauzy i správanie predsedu Slotu.

Poslanci hodnotia situáciu v strane diplomaticky. Štefan Zelník priznal, že očakávali lepší volebný výsledok. Nechcel priznať, kto z kandidátov má jeho podporu. Rafael Rafaj verí, že popularita strany vzrastie. Exminister SNS Ján Mikolaj povedal, že strana sa dostala takmer na hranicu zvoliteľnosti a sebareflexiu bude musieť urobiť.

28 debata chyba