Simon narýchlo odvolal experta. Bolo to pre Tokaj?

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon sa postaral o to, že Slovensko spolu so strednou a východnou Európou nemajú zastúpenie v rade Medzinárodnej organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

14.09.2010 07:21
Zsolt Simon Foto:
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon
debata (67)

Simon dal v polovici augusta rezortu zahraničných vecí návrh na predčasné odvolanie diplomata Ľubomíra Mičeka, ktorý vo FAO zastupoval nielen Slovensko, ale aj záujmy Európskej únie. Ministerstvo zahraničných vecí Mičeka odvolalo predčasne v polovici jeho misie bez toho, že by na jeho miesto vyslalo iného diplomata. Miček ani dva týždne po svojom odchode dôvody odvolanie nepozná.

Odborníci hovoria, že obsadiť tento post je potrebné čo najskôr. „Miesto treba obsadiť čo najrýchlejšie, inak stráca Slovensko aj Európa v tejto organizácii silu svojho hlasu,“ upozorňuje Mária Kadlečíková, ktorá šéfovala Regionálnemu úradu OSN pre výživu a poľnohospodárstvo pre Európu a Strednú Áziu v Budapešti. Nájsť špičkového odborníka ovládajúceho diplomaciu aj pôdohospodárstvo nie je také jednoduché. „Takáto multilaterálna disciplína si vyžaduje vynikajúcich odborníkov,“ upozorňuje Kadlečíková s tým, že Slovensko ich nemá veľa.

Bývalá podpredsedníčka prvej Dzurindovej vlády sa správu o odvolaní Mičeka dozvedela od denníka Pravda. Odvolávací proces podľa nej prebehol neprimerane rýchlo.

Miček skončil v Ríme, kde sídli FAO, k 31. augustu. Dôvod prečo musel v polovici funkčného obdobia urýchlene odísť z misie, na ktorú nastúpil v roku 2008, nepozná. „Bývalý šéf diplomacie ma povýšil. Za dobré výsledky nasledoval odchod,“ hovorí diplomat, ktorý je zamestnancom ministerstva pôdohospodárstva.

Za deväť rokov v diplomacii získal Miček druhú najvyššiu diplomatickú hodnosť po funkcii veľvyslanca – radca ministra. Patril tiež k vyjednávačom pri vstupe Slovenska do Európskej únie práve pri jednej z najťažších kapitol na vyjednávanie – poľnohospodárstve. Do Bruselu ho povolal vtedajší šéf diplomacie Eduard Kukan. Podľa našich informácií môže byť za jeho odvolaním práve to, že pri vstupe Slovenska do EÚ dostal pri spore s Maďarskom o tokajskú oblasť do prístupových zmlúv pasáže v prospech Slovenska. Tie sa nepozdávali terajšiemu ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi, ktorý riadil rezort aj v rokoch 2002 až 2006. Ministerstvo dôvody Mičekovho odvolania nevysvetlilo. Simon na otázky Pravdy napriek telefonickému prísľubu hovorkyne Kataríny Ďurica nereagoval.

Kto a kedy Mičeka v Ríme v Rade FAO nahradí, nie je jasné. Ministerstvo zahraničných vecí sa vyjadriť odmietlo s tým, „že sa nebude vyjadrovať k personálnym záležitostiam iných rezortov“.

Medzinárodná organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo má za cieľ zvyšovať úroveň výživy obyvateľov na celej planéte, zvyšovať životnú úroveň vidieckeho obyvateľstva, ale aj rozvoj prírodných a vodných zdrojov.

67 debata chyba