Nepreceňujte prieskumy a nechajte sa prekvapiť, odkázal šéf SaS Sulík

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) je presvedčený, že prieskumy verejnej mienky netreba preceňovať. Vyhlásil to na margo zverejneného prieskumu agentúry Focus, podľa ktorého by sa na sobotňajšom (18.9.) referende zúčastnilo menej ako 20 percent voličov, čo by znamenalo jeho neplatnosť.

14.09.2010 09:31
Richard Sulík Foto:
Predseda parlamentu a šéf SaS Richrd Sulík
debata (392)

„Necháme sa prekvapiť, ešte týždeň je pred nami,“ povedal líder SaS, ktorá plebiscit pred voľbami iniciovala. Zároveň avizoval, že jeho strana v zostávajúcom čase chystá ešte pomerne intenzívnu kampaň. „Myslím, že sa to ešte dá ľahko zvrátiť,“ domnieva sa.

V doterajšej kampani sa SaS referendum podarilo zviditeľniť najmä spotom, kde použila televíznu nahrávku vytvorenú po autonehode exposlanca Jána Cupera, ktorý bol pod vplyvom alkoholu. Bývalý poslanec žiadal spot stiahnuť a hrozí strane žalobou.

Z výsledkov spomínaného prieskumu vyplýva, že väčšina voličov vníma referendum ako nedôležité alebo málo dôležité, a preto sa dá očakávať, že aj samotná účasť v ňom sa bude pohybovať skôr na úrovni účasti v regionálnych voľbách alebo vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Relatívne vyššiu mieru záujmu deklarujú voliči v strednom veku 45–64 rokov. Naopak, tak mladší voliči (do 45 rokov, špeciálne potom najmladší respondenti vo veku 18–24 rokov), ako aj voliči v dôchodkovom veku (nad 65 rokov) deklarovali nižší záujem o účasť v referende.

Záujem o referendum ďalej rastie so vzdelaním to znamená, že respondenti s vyšším vzdelaním sa častejšie plánujú zúčastniť na referende v porovnaní s nižšie vzdelanou časťou populácie.

392 debata chyba