Poslanci si posvietia na Lukáčove auto. 'Bol to dar?', pýtajú sa

Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií budú skúmať, či zhorené auto, ktoré užíval poslanec SNS Vincent Lukáč, nebolo darom. Rozhodli o tom na zasadnutí, keď jednomyseľne odhlasovali začatie konania v tejto veci na podnet predsedníčky výboru Renáty Zmajkovičovej (Smer).

14.09.2010 14:31
Vincent Lukáč Foto:
Poslanec za SNS Vincent Lukáč.
debata (25)

Bývalý hokejista má teraz priestor na vyjadrenie. Očakáva sa, že Lukáč doloží doklad o tom, že za požičanie auta riadne zaplatil. Podľa zákona o ochrane verejného záujmu totiž verejný funkcionár nesmie dary žiadať, prijímať, navádzať iného na ich poskytovanie alebo získavať iné výhody v súvislosti s výkonom svojej funkcie. To sa však nevzťahuje na dary poskytované zvyčajne pri výkone verejnej funkcie alebo dary poskytované na základe zákona. Ak by tak urobil, hrozí mu finančná pokuta.

Lukáčovi neznámy páchateľ úmyselne podpálil v Košiciach požičaný mercedes 23. augusta. „Je toto normálna krajina? S nikým nemám nijaký spor, nepatrím k mafii, nemám žiadne spory. Bol som desať rokov nezamestnaný,“ reagoval následne pre portál Čas.sk Lukáč. Ozrejmil, že auto mu požičal kamarát, aby si ho vyskúšal. „Človek má chuť zobrať samopal a strieľať…“ Neskôr pre týždenník Plus sedem dní uviedol, že mafiánov si váži, ako aj oni jeho.

Tento výrok pobúril viacerých poslancov NR SR, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) ho dokonca vyzvala, aby sa vzdal mandátu.

Lukáč neskôr prehlásil, že nikdy nijaké kontakty s organizovaným zločinom nemal, vždy aj ako športovec hral čestne a aj ako ústavný činiteľ rešpektuje slušnosť, poriadok a zákony štátu. „Ak som niekoho uviedol do omylu, tak sa ospravedlňujem, nakoľko došlo k posunu medzi slovným významom a mojím vnútorným presvedčením, keďže som bol pri vyjadreniach pre médiá bezprostredne po nešťastnej udalosti pod psychickým tlakom a neuvedomil som si dosah môjho, nie šťastného vyjadrenia,“ uviedol.

25 debata chyba