Výbor rozhodol, že Tomanová musí vysvetliť zmluvu s Centrom vzdelávania

Exministerka práce Viera Tomanová bude musieť parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetliť príkazné zmluvy, ktoré mala s Centrom vzdelávania MPSVR uzatvorené spolu so svojou štátnou tajomníčkou Emíliou Kršíkovou (Smer). Ak sa dokáže, že poslankyňa Smeru Tomanová porušila zákon, príde podľa šéfky výboru Renáty Zmajkovičovej o ročný plat verejného funkcionára.

14.09.2010 16:24
Viera Tomanová Foto:
Exministerka práce Viera Tomanová
debata (5)

O tom, že Tomanová má zmluvy vysvetliť, rozhodol výbor na svojom utorkovom rokovaní. Za takýto postup hlasovali všetci jeho členovia vrátane Tomanovej spolustraníkov. „Je na mieste, že verejný funkcionár, voči ktorému vznikne akékoľvek podozrenie, sa chce sám vyjadriť a všetkej miery podozrenia, ktorá je na ňom, sa zbaviť,“ vysvetlila Zmajkovičová, prečo poslanci Smeru podporili uznesenie, ktoré zaväzuje Tomanovú dať výboru vo veci svoje stanovisko.

Podnet na začatie konania v tejto veci podal jeho podpredseda Kamil Krnáč (SaS). Bývalú ministerku i tajomníčku rezortu práce obvinila z toho, že sa obohacovali na projekte Centra vzdelávania, organizácie v priamej pôsobnosti rezortu, ktorý bol financovaný z eurofondov, štátna tajomníčka rezortu práce Lucia Nicholsonová (SaS) 7. septembra. Ministerstvo zároveň pripomenulo, že Tomanová mala príkaznú zmluvu uzatvorenú aj v čase, keď už bola poslankyňou parlamentu a Kršíková v súčasnosti zastáva funkciu jej asistentky.

„Podľa právnych analýz, ktoré si ministerstvo práce k tejto kauze nechalo vypracovať, obe bývalé predstaviteľky ministerstva porušili svojím konaním Ústavu SR a zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov,“ uviedla Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva. Upozornila, že ústava zakazuje ministrom aj štátnym tajomníkom hospodársku činnosť, pokiaľ nejde o správu vlastného majetku, vedu, literárnu činnosť, pedagogickú činnosť alebo umenie.

„Zákon o ochrane verejného záujmu zas hovorí, že dokonca aj rok po skončení výkonu svojej funkcie nesmú podpisovať príkazné zmluvy,“ priblížila s tým, že bývalá ministerka práce navyše bola osobou, ktorá mala činnosť Centra vzdelávania kontrolovať. „Preto privyrábaním si cez Centrum vzdelávania bola tiež v konflikte záujmov,“ zdôvodnila.

Devánová 10. septembra uviedla, že právnici rezortu práce hľadajú spôsob, ako dosiahnuť, aby exministerka Viera Tomanová (Smer) a bývalá štátna tajomníčka rezortu Emília Kršíková (Smer) vrátili celú sumu, ktorú im vyplatilo Centrum vzdelávania. Spolu ide o 12.600 eur.

Príkazné zmluvy oboch predstaviteliek bývalého vedenia rezortu práce sú už vypovedané. Exministerka Tomanová sa podľa Nicholsonovej rozhodla odstúpiť od príkazných zmlúv, ktoré jej mali priniesť takmer 60.000 eur až po tom, ako MPSVR upozornilo na jej pochybné praktiky. „Zmluvy bývalej štátnej tajomníčke Kršíkovej vypovedalo Centrum vzdelávania na podnet ministerstva. Do roku 2013 jej mali priniesť približne 77 000 eur,“ dodala Nicholsonová.

Obidve bývalé predstaviteľky MPSVR označili vyjadrenia súčasného vedenia rezortu už skôr za absolútne neopodstatnené a nezmyselné útoky. Tomanová sa rozhodla od zmluvy odstúpiť a svoj doterajší zárobok nevyužiť na vlastné účely. „Príjem za odvedenú odbornú prácu pri realizácii jedného z nosných národných projektov, ktoré okrem iného gestoruje rezort práce, venujem inštitúcii poskytujúcej sociálne služby odkázaným občanom, respektíve výchove mladých ľudí,“ priblížila.

5 debata chyba