Fico na detektor lži nepôjde, podľa Sulíka je to zbabelé

Podpredseda NR SR a líder Smeru Robert Fico sa aj napriek výzve predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS) na detektor lži nechystá. Je ale pripravený urobiť všetko to, čo od neho budú požadovať orgány činné v trestnom konaní, ale nie Sulík.

14.09.2010 18:47 , aktualizované: 15.09.2010 08:45
Robert Fico Foto:
Podpredseda parlamentu a šéf Smeru Robert Fico
debata (254)

„Ja budem spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pri vysvetľovaní tejto veci (kauza financovania Smeru). Poznáte náš názor, oficiálne stanovisko bolo prezentované opakovane,“ pripomenul. On sám sa domnieva, že v súčasnosti má problém predovšetkým predseda parlamentu, nielen preto, že zneužíval mená, ale podľa všetkého nehovoril pravdu ani s testom.

Fico sa podľa Sulíka k jeho výzve postavil zbabelo. „Postavil sa k tomu pomerne zbabelo. Musím čakať na vyšetrovanie a nezávislý súd. Keď má odvahu, keď sa nebojí, nech ide na test, nech vyvráti podozrenia,“ vyhlásil pred novinármi Sulík.

Richard Sulík v pondelok vyhlásil, že sa na základe Ficových vyjadrení o kokaínových večierkoch SaS nechal testovať na túto drogu, pričom výsledkom bolo, že minimálne posledný mesiac kokaín neužil. Zároveň vyhlásil, že ak Fico odmietne ísť na detektor lži, bude podľa neho podvodník a nemá čo v parlamente hľadať. „Vážnosť Národnej rady znevažujú práve ľudia, ktorí sa do nej dostali protizákonne. Toto sú vážne obvinenia, ktoré tu voči nemu vznášam a ak je skutočný chlap, nech dokáže, že má pravdu,“ zdôraznil na pondelkovej tlačovej konferencii.

Portál Aktualne.sk tieto závery prostredníctvom vyjadrení odborníkov vyvrátil s tým, že požitie kokaínu sa na základe absolvovaných testov dá zistiť maximálne päť dní dozadu. „Ja nepoznám predsedu parlamentu v Európe, ktorý by dvakrát zneužil meno ústavného činiteľa a ktorý by ešte išiel na nejaký drogový test. Ja neviem, kto ho tam posielal, a to, čo ste zistili, ja neviem overiť, ale ak teda hovoria experti to, čo hovoria, tak je zjavné, že ani v tejto veci pán Sulík nehovoril pravdu,“ zdôraznil Fico. Sulík je podľa portálu pripravený podrobiť sa aj podrobnejším testom.

Líder Smeru opätovne kritizoval listy, ktoré poslal Sulík starostom a primátorom po celom Slovensku, v ktorých okrem iného tvrdil, že na referende sa zúčastní aj Fico a prezident Ivan Gašparovič. „Musel som rozposlať asi 2200 mailov starostom a primátorom na Slovensku, pretože som musel napraviť chybu, ktorú spôsobil predseda parlamentu tým, že v liste oznámil, že referenda sa zúčastním aj ja osobne,“ informoval expremiér. Bude preto zvažovať právne kroky, ako si strážiť vlastné meno.

Fico sa zároveň domnieva, že dnes je už aj na politických subjektoch, ktoré sú vo vládnej koalícii so stranou SaS, aby začali diskutovať na tému, či na stoličke predsedu NR SR sedí správny človek.

254 debata chyba