Matovič zaparkoval na priechode, mobilizoval pred referendom

Zmobilizovať hlasujúcich dva dni pred referendom odstavením auta na priechode pre chodcov v centre Bratislavy sa pokúsil poslanec vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Igor Matovič. Chcel tak poukázať na výhody, ktoré užívajú poslanci v rámci poslaneckej imunity. Aj o tejto otázke budú Slováci v sobotu rozhodovať v plebiscite. Analytici však už skôr upozornili, že účasť bude nízka a výsledky ľudového hlasovania tak nebudú platné.

16.09.2010 15:36 , aktualizované: 17:23
matovič, sas, auto Foto:
Igor Matovič v Bratislave názorne demonštroval, ako v praxi vyzerá poslanecká imunita.
debata (108)

V súčasnosti sa poslanci nezodpovedajú za priestupky, rovnako nie je možné začatie trestného stíhania zákonodarcu bez súhlasu snemovne. Referendum iniciovala zozbieraním petičných hárkov druhá najsilnejšia vládna strana štvorkoalície SaS pred júnovými parlamentnými voľbami.

„Je to tichý protest za rovnosť pred zákonom,“ povedal novinárom Matovič potom, čo odstavil auto na rušnom priechode pre chodcov v centre hlavného mesta. „Nečinnosť ostatných ma vyprovokovala k tomu, aby som niečo spravil sám,“ dodal Matovič, ktorý však nie je členom SaS. Strana čelila kritike, že referendum nepropaguje dostatočne a využila ho len na mobilizáciu pred júnovými voľbami.

Správanie Matoviča, ktorý je známy viacerými kontroverznými vystúpeniami, niektorí chodci ocenili. „Ja si myslím, že je to vtipný spôsob upozornenia,“ poznamenal asi 40-ročný muž, ktorý prechádzal cez priechod. Viacerí ľudia však boli nespokojní s tým, že Matovičovo auto komplikovalo dopravu.

Vozidlo, na ktorého oknách bol papier vyzývajúci ľudí, aby v sobotu prišli hlasovať, asi po desiatich minútach odtiahla odťahovacia služba.

Poslanec si auto vraj už vyzdvihol a zaplatil aj za odťah zhruba 90 eur. „Na to (odťah) sa mu poslanecká imunita nevzťahuje,“ poznamenal pracovník Mestskej odťahovej služby DPB. Pokutu za nesprávne odstavenie auta Matovič platiť nemusel. „Pri vydávaní vozidla bolo zistené, že jeho vodičom bol poslanec Národnej rady, preto spáchaný priestupok nebolo možné v zmysle zákona prejednať,“ uviedol hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva.

Výbor nebude Matoviča disciplinárne stíhať

Matovičovi (SaS) za jeho parkovanie na priechode pre chodcov nehrozí disciplinárne stíhanie na pôde parlamentu, hoci vedome porušil zákon. Potvrdil šéf mandátového a imunitného výboru Gábor Gál (Most-Híd).

Priblížil, že výbor môže začať disciplinárne konanie voči poslancovi pre urážlivé výroky na pôde parlamentu, tiež vtedy, keď hlasoval za iného poslanca alebo ak porušil poslanecký sľub. Hoci Matovičov pri­estupok, ktorý spáchal vedome s cieľom poukázať na absurdnosť existencie poslaneckej imunity, nie je podľa Gála úplne v súlade s poslaneckým sľubom, konanie voči poslancovi výbor nezačne. Zdôraznil, že on Matovičov počin ale neschvaľuje. „Nie som rád, keď poslanci na seba takto pútajú pozornosť médií. Mal by to robiť cez svoju prácu,“ vyhlásil Gál.

Občania budú v referende odpovedať na šesť otázok. Okrem zúženia poslaneckej imunity môžu rozhodnúť o znížení počtu poslancov na 100 zo súčasných 150. Vyjadria sa aj k zrušeniu koncesionárskych poplatkov pre Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas a možnosti voliť poslancov národného a Európskeho parlamentu cez internet. Posúdia tiež cenový limit pre kúpu vládnych limuzín a návrh odobrať verejným funkcionárom právo na povinné uverejnenie ich reakcie na články v tlači.

108 debata chyba