Sulík: Menej ako 400 000 ľudí bude fiasko. Dzurinda: Je to agenda SaS

Jednoznačným fiaskom bude referendum, ak sa na ňom nezúčastní aspoň 400 000 ľudí. Približne toľko občanov totiž podpísalo petičnú akciu, na základe ktorej bol plebiscit vyhlásený. Pred novinármi to povedal predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) po tom, ako na Základnej škole na Jelenej ulici odovzdal v sprievode trojročného syna Huga svoj hlas.

18.09.2010 08:34 , aktualizované: 19:22
Sulík Foto:
Predseda parlamentu Richard Sulík vo volebnej miestnosti.
debata (89)

Účasť však odhadovať nechcel. „Necháme sa prekvapiť, zajtra to budeme vedieť,“ uviedol. Prezradiť nechcel ani svoj tajný tip. „Keďže je tajný, tak vám ho nemôžem prezradiť, moji ochrankári by vás museli potom zastreliť,“ podotkol s úsmevom.

Sulíka však prekvapuje, že sa referenda nezúčastnia viacerí ministri. „Myslel som, že majú vrúcnejší vzťah k demokracii, ale v ich prípadoch je to zrejme iba vo verbálnej rovine. No ale hlavne, že sme my s Hugom došli,“ konštatoval. Politikom preto odkázal, že k demokracii sa nestačí hlásiť len vo verbálnej rovine, ale mali by to podporiť aj skutkami.

„Najmä ma mrzí, že Smer odporučil svojim voličom neúčasť. Čo sú toto za spôsoby? Od momentu, kedy prezident referendum vyhlásil, to nie je žiadna stranícka akcia, ale záležitosť týkajúca sa všetkých občanov, aj voličov Smeru,“ upozornil. Myslí si totiž, že aj drvivá časť sympatizantov Roberta Fica (Smer) nechce poslaneckú imunitu alebo koncesionárske poplatky.

Šéf zákonodarného zboru je presvedčený, že referendum bez ohľadu na výsledok už politikov ovplyvnilo. „Štyri zo šiestich otázok sú v programovom vyhlásení vlády. Referendum už teraz splnilo svoj účel, posunulo našu spoločnosť niekam ďalej, jednoducho, o tých bodoch sa veľa diskutovalo. Dnes napr. nikto nediskutuje o tom, či koncesionárske poplatky máme alebo nemáme zrušiť. Je jasná vec, že ich zrušíme,“ deklaroval Sulík.

V súvislosti s kampaňou, ktorú SaS pred referendom viedla, podotkol, že sa podarilo niekoľko vecí, ktoré prispeli k medializácii plebiscitu. „Chcem sa poďakovať Robertovi Ficovi, že z toho spravil aj dôvod môjho odvolávania. Toľko sa o tom popísalo, že podľa mňa neexistuje gramotný človek, ktorý by nevedel, že je referendum,“ prízvukoval.

Šéfovi Smeru sa podľa vlastných slov ospravedlniť za distribuované listy s jeho menom nechystá. „Myslím, že s tým môže začať on ako prvý. Nemá čo predsedu parlamentu nazývať hochštaplerom. Ja som sa mu už ospravedlnil medzi štyrmi očami, to musí stačiť. Navyše dúfam, že čoskoro naberie odvahu a pôjde na detektor lži.“

Sulík na záver vyzval voličov, aby vstali od sporáka a išli odvoliť. „Je to len desať minút a môže to v nich vyvolať celkom dobrý pocit. Dúfam, že čím viac ľudí využije túto možnosť,“ dodal.

Dzurinda: Opozícia má strach zo zrušenia imunity

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda sa domnieva, že referendum nebude úspešné. „Zhodujem sa s tými prognózami, ktoré vyslovili odborníci a analytici. Zdá sa mi, že tam tých ľudí veľa nebolo,“ priznal sa minister po tom, ako odhlasoval vo volebnom okrsku na Základnej škole Dr. Milana Hodžu na Škarniclovej ulici.

O tom, či sa šéf slovenskej diplomacie na celonárodnom hlasovaní zúčastní, nebolo jasné až do piatka (17. septembra). „Možnosť zúčastniť sa referenda je výrazom slobodnej vôle, ale tak trošku aj zodpovednosti a v mojom prípade najmä úcty voči ľuďom, ktorí sa občiansky angažujú,“ vysvetlil Dzurinda, prečo nakoniec prišiel.

Predseda SDKÚ pritom priznal, že nevidí dôvod, aby jeho strana referendum podporila v kampani, keďže najdôležitejšie otázky sa už dostali do vládneho programu. „Fakt je ten, že SaS si pred parlamentnými voľbami z toho urobila politickú agendu,“ pripustil dvojnásobný predseda vlády na margo obvinení, že súčasné referendum je z pohľadu SDKÚ a KDH len politická agenda strany Richarda Sulíka.

Na druhej strane postoj bývalých vládnych strán Smeru a SNS, ktoré odporučili svojim voličom, aby do svojich volebných okrskov neprišli, označil za strach zo zrušenia imunity. „Nie veľmi mu (Robertovi Ficovi) vonia to, aby, povedzme, niektoré výsady poslancov neplatili,“ uviedol.

Radičová: Kľúčové je zúženie imunity

Právo zúčastniť sa na referende využila aj predsedníčka vlády Iveta Radičová. Svoj hlas odovzdala v obci Nová Dedinka v okrese Senec.

Referendum považuje za dôležité, aj keď si myslí, že sa nezúčastní dostatok voličov, aby bolo platné. Za kľúčovú otázku v referende považuje zúženie poslaneckej imunity. „Podporu od občanov potrebujeme, lebo zisťujem, že opoziční poslanci majú vážny problém so zúžením imunity. Pokiaľ poslanci váhajú, občania im môžu odporučiť, ako sa majú správať. Priama účasť občana v referende je pre poslancov záväzné rozhodnutie. Keďže som predkladala v Národnej rade návrh zákona o zúžení poslaneckej imunity, je prirodzené, že účasť na referende je pre mňa záväzná,“ uviedla Radičová.

Ohlasovanú neúčasť niektorých ústavných činiteľov na referende vrátane koaličných partnerov chápe premiérka ako slobodné rozhodnutie každého občana. „Občania, rovnako ako aj politická reprezentácia majú právo slobodne sa rozhodnúť, či je referendum pre nich dôležité, alebo nie. Spoliehame sa na to, že politická reprezentácia sa rozhodne správne. No diskusia okolo zúženia poslaneckej imunity ukázala, že toto spoliehanie sa nie je momentálne na mieste,“ dodala predsedníčka vlády.

Bugár: Politické podnebie nie je žičlivé pre referendum

V rámci cesty po východnom Slovensku zameranej na problémy komunálnych volieb odovzdal svoj hlas v referende podpredseda Národnej rady SR a predseda strany MostHíd Béla Bugár v Košiciach v referendovom okrsku na Hlavnej ulici.

Predseda Mostu Béla Bugár hlasoval v Košiciach. Foto: SITA
Bugár Predseda Mostu Béla Bugár hlasoval v Košiciach.

„Každá z referendových otázok má niečo do seba. Z hľadiska politiky je teraz dôležitá imunita. Najlepšie by bolo, keby prešli všetky otázky, ale stojím dvoma nohami pevne na zemi, tak viem, že účasť bude nízka,“ povedal Bugár novinárom po odovzdaní lístka.

Dodal, že ak by bolo referendum úspešné, bol by to minimálne morálny záväzok pre NR SR. Ale aj keď nepríde dostatok ľudí, bude dôležité, koľkí z tých, ktorí sa zúčastnia, sa vyjadria pozitívne pre jednotlivé otázky, dodal podpredseda NR SR. Podotkol, že referendum je vážna inštitúcia, ktorú keby ľudia využívali, dali by sa účinnejšie riešiť niektoré veci.

Politické podnebie na Slovensku nie je žičlivé pre referendum. Postoje niektorých politikov, ale aj politických strán tomu nenapomáhajú. Určite sa neurobilo dosť," doplnil Bugár.

Občania sa v referende môžu vyjadriť k šiestim otázkam, a to k zrušeniu koncesionárskych poplatkov, obmedzeniu poslaneckej imunity, zníženiu počtu poslancov zo 150 na 100 či k stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín. Ďalšia otázka sa týka uzákonenia volieb cez internet a na základe poslednej by sa osoby poverené výkonom verejnej moci vyňali z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon.

Gašparovič hlasovať nebude

Prezident Ivan Gašparovič sa na referende nezúčastní. Ako uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač, Gašparovič nechce byť súčasťou propagandy politickej strany, ktorá sa iniciovaním referenda chcela dostať do parlamentu.

„Nakoľko sú štyri zo šiestich otázok súčasťou programového vyhlásenia vlády, prezident považuje referendum za zbytočné míňanie verejných prostriedkov,“ dodal Trubač.

89 debata chyba