Koalícia plebiscit obhajovala, podľa Smeru bol zbytočný

Slováci napriek neplatnému referendu chcú, aby politici presadili zmeny, ku ktorým sa necelá štvrtina občanov vyjadrila v sobotnom hlasovaní. Zhodli sa na tom predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) a predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ) v reakcii na výsledky plebiscitu.

19.09.2010 13:31
debata (16)

Naopak, podľa predsedu najsilnejšej opozičnej strany Smer a expremiéra Roberta Fica bolo zbytočné.

„Milión voličov zmobilizovať považujem za úspech. Myslím si, že je to veľmi silný politický tlak a silný politický záväzok pre vládnu koalíciu tie otázky (…) aj uskutočniť,“ povedal Sulík v diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť. Viaceré témy, ktoré boli súčasťou referenda, obsahuje vládny program, pripomenul predseda parlamentu. Referendum, ktoré vyhlásil prezident Ivan Gašparovič, iniciovala práve jeho strana SaS.

Výsledky referenda obhajovala aj Radičová. „Napriek neplatnému referendu účasť takmer milióna občanov (…) je potvrdením mandátu na presadenie tých opatrení z referendových otázok, ktoré obsahuje aj programové vyhlásenie vlády,“ uviedla Radičová v stanovisku.

Mohli sme postaviť radšej školy, mieni Gašparovič

Prezidenta Ivana Gašparoviča zase neprekvapila nízka účasť na hlasovaní. „Vyše sedem miliónov eur, mohli sme postaviť školy,“ poznamenal Gašparovič o odhadovaných nákladoch na zorganizovanie plebiscitu. Prezident zopakoval kritiku na adresu SaS, ktorá petičné hárky za vypísanie ľudového hlasovania odovzdala pred júnovými parlamentnými voľbami.

Za zbytočné označil referendum aj expremiér Fico. „Nízka účasť voličov potvrdila zbytočnosť tohto referenda a neúčelné vynaloženie finančných prostriedkov viac ako sedem miliónov eur,“ poznamenal v reakcii na plebiscit Fico.

Podpredseda Smeru Marek Maďarič v televíznej diskusii tvrdil, že vzhľadom k nízkej účasti v referende jeho výsledok nedal odpoveď na predložené otázky. „Dosiahnuť výsledok 20 percent z hľadiska takmer celej vládnej koalície nie je veľmi veľa,“ poznamenal exminister kultúry. Poukázal na väčšiu skupinu voličov, ktorí sa v plebiscite nevyjadrili.

Slováci v referende mohli hlasovať napríklad o obmedzení imunity poslancov, ktorú sa snaží v parlamente presadiť aj vládna koalícia. Maďarič povedal, že takýto návrh musí predložiť koalícia spoločne s opozíciou. Naznačil, že vládny návrh, o ktorom má parlament hlasovať v októbri, Smer nepodporí.

Účasť je nad očakávania, tvrdí Lipšic

K referendovým urnám prišlo viac voličov, ako boli očakávania. Vyhlásil to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo minister vnútra a podpredseda KDH Daniel Lipšic.

Tvrdí, že je to „významný hlas, mali by sme ho počúvať“. O tom, prečo KDH referendum nepodporila výzvou pre svojich voličov, Lipšic, ktorý v sobotu sám prišiel k urnám, povedal, že situácia sa trochu zmenila a väčšina otázok sa dostala do vládneho programu. Podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič výsledky odhadoval na 15 až 20 percent, reálny výsledok bol pritom až takmer 23 percent. V Smere však podľa Čaplovičových slov „vnímajú aj to, koľko ľudí sa nezúčastnilo“.

Lipšic vyzval politikov, aby neurobili tému najmä z imunity, ktorá ľudí hnevá, pretože niekto má postavenie nad zákonom. „Schváľme zrušenie,“ apeloval minister. Takmer milión voličov je podľa neho výzva. K stanovisku strany Smer k imunite povedal Čaplovič, že si treba počkať na októbrovú schôdzu. Predseda strany Robert Fico však už žiadal o spoločný koalično-opozičný návrh, aby sa zrušenie imunity nedalo zneužiť. Čaplovič aj Lipšic tvrdia, že oni sami imunitu nikdy nezneužili.

Ako vyhlásil Lipšic, „keď má niekto čisté svedomie, nemá sa čoho báť“ a ľuďom odporučil, aby nedali na sladké reči, ale pozreli si, ako poslanci hlasujú. Čaplovič tvrdí, že oni podľa výsledkov referenda a pracovnej skupiny budú hlasovať o imunite. Lipšic dodal, že návrh nie je rozsiahla novelizácia, to sú dva body v ústave a ak bude opozícia blokovať rokovania, priestupkovú imunitu zrušia obyčajným, nie ústavným zákonom.

16 debata chyba