STV zvažuje katastrofický scenár. Možno zlúči Jednotku a Dvojku

Slovenská televízia (STV) nie je schopná realizovať svoje verejnoprávne poslanie tak, ako jej to určuje zákon. Od štátu potrebuje finančnú kompenzáciu za výpadok úhrad za služby verejnosti. Na rokovaní to konštatovali členovia Rady STV.

22.09.2010 17:06
debata (38)

Zároveň odmietli návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý im predkladal generálny riaditeľ Štefan Nižňanský.

Dozorná komisia varuje pred finančným kolapsom televízie. Manažment zvažuje, že jedným z radikálnych riešení by mohlo byť zlúčenie programov Jednotky a Dvojky. Na to je však potrebná zmena zákona.

„Výška príjmovej časti rozpočtu STV nezodpovedá reálnym potrebám na vysielanie troch televíznych okruhov a z toho dôvodu predpokladaný finančný deficit vo výške 16 miliónov eur ohrozuje plnenie zákonom stanovených úloh STV do konca roka,“ povedal Miroslav Galamboš z Dozornej komisie. Účtovná strata vo výške 18 miliónov podľa neho zároveň ohrozuje aj zostavenie budúcoročného rozpočtu.

Príjmy za reklamu boli pre STV nedostatočné. „Predpokladali sme, že to bude mať lepší vývoj,“ komentovala ekonomická riaditeľka Libuša Baranová. Televízia s nimi rátala hlavne v čase vysielania veľkých programov, ako boli majstrovstvá vo futbale či hokeji. Baranová upozorňuje, že chýbajúce peniaze na tento rok by museli použiť z nového rozpočtu. Strata STV podľa nej kumuluje aj preto, že nie je finančne sanovaná ani športová Trojka. Príjmy STV sú podľa nej na úrovni roku 1999.

Suma, ktorú plánuje štát vyčleniť v rámci rozpočtu pre STV, je podľa Nižňanského len „boj o holú existenciu a prežitie“. Vždy sa riešia len dôsledky, ale nie príčiny, prečo je STV finančne poddimenzovaná, tvrdí. „STV sa dostáva z hľadiska svojho poslania do veľmi ťažkej situácie, nožnice sa neuveriteľne roztvárajú,“ varoval.

Televízia plánuje prepustiť okolo 60 ľudí.

Premiérka: Argentínska liga nie je to pravé orechové

Kritickými slovami nešetrila premiérka Iveta Radičová na adresu verejnoprávnej Slovenskej televízie. Reagovala tak na požiadavku generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského, ktorý chce, aby mu vláda doplatila výpadok z tohtoročných koncesií.

„STV si pýta túto dotáciu každý rok a každý rok je v kritickej situácii s vetou, že už nebude môcť vysielať a do toho otvorí kanál STV 3, na ktorom, prepáčte, vždy je v titulku uvedené iný šport ako vidím na obrazovke,“ vyhlásila po rokovaní vlády Radičová.

Podľa predsedníčky kabinetu kanál Trojka vysiela „argentínsku ligu, ktorá nie je práve to orechové“. Ak má v programe lepšie zápasy, divákovi ich ponúka na Jednotke, Dvojke aj Trojke súčasne. „Vždy nariekajú, otázka znie, ako hospodária s existujúcimi financiami, aký je tam manažment, kam sa podeli peniaze, aké zmluvy napodpisovali, s akými firmami, kedy a podobne,“ dodala Radičová.

38 debata chyba