Premiérka rokovala so Sulíkom o Chrenovi, médiá však neinformovali

Premiérka Iveta Radičová a predseda SaS Richard Sulík sa stretli na úrade vlády a diskutovali o osude štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva Martina Chrena.

22.09.2010 21:18
Martin Chren Foto:
Štátny tajomník na ministerstve hospodárstva.
debata (7)

Médiá o priebehu stretnutia neinformovali. Sulík odišiel na stretnutie s veľvyslancami, pričom pri novinároch sa nezastavil. Medzi médiá neprišla ani Radičová.

Konanie štátnych tajomníkov nominovaných stranami SaS a Most-Híd Martina Chrena a Ivana Švejnu označila Radičová po rokovaní Koaličnej rady ako etický problém, ktorý sa dotýka konfliktu záujmov. Tým je pre ňu živá zmluva, ktorá bola vypovedaná. Obaja si totiž vyslúžili kritiku od premiérky Ivety Radičovej o konflikte záujmov za tender ich bývalej firmy Hayek Consulting, ktorá získala štátnu zákazku aj v čase, keď jej spolumajitelia boli už štátnymi tajomníkmi v novej vláde.

Radičová nechcela stavať otázku tak, či ona alebo štátni tajomníci. Politika je podľa nej o schopnosti hľadania riešení v mene istého cieľa a nechce ho dosiahnuť za každú cenu. Keby však išlo o štátneho tajomníka z jej SDKÚ, vyzvala by ministra, aby konal. Verí, že sa napokon na správnom riešení dohodnú. „Mne morálka a čistý štít tejto vlády sú na prvom na mieste a ja viem, že aj predsedom koaličných strán,“ dodala.

Minister vnútra Daniel Lipšic v tom má jasno. Ak si chce vláda udržať kredit, Chren a Švejna musia odísť, aj keby priamo zákon neporušili. „Myslím si, že nemôžeme ani náznakom preberať praktiky bývalej vlády. Tým sa sústavne oháňal bývalý premiér Fico – že pokiaľ to nebolo porušenie zákona, a to boli mnohé škandály, napríklad s emisiami, tak je všetko v poriadku. Podľa mojej mienky sú aj iné normy ako zákony, ktoré by mali platiť, ak chceme, aby ľudia dôverovali verejnej moci, vláde,“ vyhlásil.

Chrenov stranícky kolega a rezortný nadriadený Juraj Miškov trvá na tom, že celá kauza hayekovcov je len nafúknutá bublina. Nepripúšťa konflikt záujmov ani pri sporných nomináciách do štátnych podnikov, kam Chren poslal spolustraníka a kamarátov. „Ale veď to je hlúposť. Veď to sú všetko odborníci,“ povedal. Ich kvalifikácia je podľa neho nespochybniteľná.

Predseda SaS Sulík sa na nočnom rokovaní Koaličnej rady nezúčastnil. Zostal na súkromnej ceste v Českej republike. Minulý týždeň však oznámil, že SaS stojí za spolustraníkom a štátnym tajomníkom Chrenom. „Obvinenia, ktoré boli vznesené, nie sú pre nás relevantné a dostatočné na to, aby Martin Chren odstúpil z pozície štátneho tajomníka,“ povedal Sulík 19. septembra.

7 debata chyba