Kauza hayekovci dostala koalíciu na hranicu rozpadu

Koalícia čelí prvej vážnej hrozbe rozpadu od svojho vzniku. SaS aj Most odmietajú odvolať štátnych tajomníkov, bývalých spoločníkov firmy Hayek Consulting. SDKÚ a KDH na ich odchode trvajú. Chcú tak dokázať, že Radičovej vláda skutočne prináša novú politickú kultúru.

23.09.2010 15:03 , aktualizované: 18:52
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík
debata (66)

O osude štátnych tajomníkov nevie koalícia rozhodnúť už vyše týždňa. Rozuzlenie sa pôvodne čakalo vo štvrtok, predseda SaS Richard Sulík však tlačovú konferenciu pôvodne avizovanú na podvečer, zrušil. V kuloároch sa špekulovalo, že ak SaS nestiahne z vlády štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Martina Chrena, premiérka Iveta Radičová je pripravená odvolať samotného ministra Juraja Miškova. V takom prípade mala byť Sulíkova strana pripravená odísť z vlády. Sulík to komentoval len v internetovej diskusii, kde povedal, že predčasné voľby podľa neho nebudú.

Patový stav s hayekovcami má napokon namiesto premiérky vyriešiť predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Zdroje z koalície Pravde potvrdili, že sa čaká práve na jeho návrat z New Yorku, kde sprevádzal prezidenta Ivana Gašparoviča. Podľa politológa Michala Horského to dokazuje, že Dzurinda je stále najsilnejším politikom pravicovej vládnej zostavy. Horský tiež hovorí, že „premiérka robí chybu, že nedodržiava pravidlá hry“. Podľa neho je požiadavka na odstúpenie významného ministerského úradníka bez predošlej konzultácie s predsedom jeho politickej strany v európskom priestore nepredstaviteľná­.„Ak by koalícia padla pre štátnych tajomníkov, bola by to európska kuriozita,“ dodáva.

Štátni tajomníci sú však len jedným z konfliktov. Ďalší je medzi Mostom a SaS pre jazykový zákon. Minister kultúry Daniel Krajcer totiž nechce ustúpiť od pokút za jeho nedodržiavanie, s čím má Most problém. Spoločnú reč nenašli ani vo štvrtok. Nekonalo sa tak ani plánované mimoriadne zasadanie vlády a Most na večer zvolal zasadanie svojho klubu.

Ďalší problém má samotná SDKÚ, ktorá preveruje, či jej nominant na čele Tiposu tiež nie je v konflikte záujmov.

66 debata chyba