Historička: Svätopluk by sa čudoval, že má namiesto plášťa minisukňu

Socha Svätopluka je historickým prameňom toho, kto, ako a prečo zneužíval Svätoplukovu osobnosť roku 2010 na svoju politickú agendu, myslí si historička a šéfka expertnej komisie, ktorá mala posúdiť sochu Svätopluka na Bratislavskom hrade, Marína Zavacká.

23.09.2010 15:44 , aktualizované: 24.09.2010 11:25
Marína Zavacká Foto:
Historička Marína Zavacká.
debata (241)

Odpovede Maríny Zavackej

Podľa Zavackej je Svätopluk významnou historickou postavou, ktorá je hodná seriózneho výskumu a pomníka na architektonicky vhodnom mieste. Zároveň si myslí, že keby Svätopluk dnes žil, čudoval by sa, prečo má na soche podkovaného koňa či namiesto dlhého panovníckeho plášťa takmer minisukňu.

Zavackú ale mrzí, že sa predseda parlamentu Richard Sulík pri svojom rozhodnutí o osude sochy nestotožnil s jej umeleckými a architektonickými výhradami. 

Odborná komisia odporučila Sulíkovi tri možnosti, ako s ňou naložiť. Ten si nakoniec vybral tú štvrtú. Sporná socha veľkomoravského kniežaťa Svätopluka nakoniec zostane na nádvorí Bratislavského hradu, dielo kontroverzného sochára Jána Kulicha upravia na náklady autora. Okrem rovnoramenného dvojkríža zmizne z priečelia podstavca nápis „Svätopluk – kráľ starých Slovákov“.

241 debata chyba