Čarnogurský: Ani nová slovenská vláda nezmení cieľ maďarskej zahraničnej politiky

Ani zmena slovenskej vlády neprinesie zmenu cieľa maďarskej zahraničnej politiky. Tým je územná autonómia, tvrdí Ján Čarnogurský na základe vyjadrení politikov maďarskej vládnej koalície.

27.09.2010 09:42 , aktualizované: 19:51
Ján Čarnogurský Foto: ,
Ján Čarnogurský.
debata (217)

Ani zmena slovenskej vlády neprinesie zmenu cieľa maďarskej zahraničnej politiky. Tým je územná autonómia, tvrdí Ján Čarnogurský na základe vyjadrení politikov maďarskej vládnej koalície.

Upokoja sa podľa vás zásluhou novej slovenskej vlády vzťahy s Maďarskom?

Maďarská zahraničná politika, ktorej cieľom a snom je územná autonómia maďarskej menšiny na Slovensku, sa nezmení. Iba metódy, ako dosiahnuť tento cieľ, budú zo strany Maďarska kultivovanejšie a jemnejšie.

Prečo im ide práve o Slovensko, keď početná maďarská menšina žije aj v Rumunsku alebo Srbsku?

Odkedy nastúpila Orbánova vláda, na každej konferencii, ktorá sa týka maďarskej menšiny žijúcej v zahraničí, sa opakuje, že cieľom je, aby dosiahla územnú autonómiu. Slovensko pravdepodobne považujú za najslabšieho suseda, preto si azda myslia, že tu by to mohli najskôr dosiahnuť.

Je to dané len historicky alebo aj tým, že maďarská menšina na Slovensku má politické zastúpenie, ktorej predstavitelia územnú autonómiu nevylučujú?

Nepoznám všetky dôvody, pre ktoré si maďarská zahraničná politika vybrala práve Slovensko, ale je to dané aj historicky. Maďari považujú dohodu z Trianonu stále za nespravodlivú.

Spochybnila by autonómia slovenskú štátnosť?

Štátnosť Slovenska nie je ohrozená, sme členom rôznych medzinárodných organizácií. Išlo by o to, aby sa dosiahla územná autonómia, kde by Bratislava nemala na niektoré rozhodnutia takmer žiadny dosah. Viaceré príklady hovoria, že tam, kde má politická reprezentácia maďarskej menšiny moc čo i len administratívne, Slováci to majú ťažké. Ako príklad možno uviesť Komárno.

Ako hodnotíte dohodu šéfov slovenskej a maďarskej diplomacie, že o všetkých chúlostivých témach, ktoré sa budú riešiť v jednej z krajín, sa budú dopredu informovať?

To je dobré a správne. My chceme byť s Maďarmi dobrými susedmi. Ani moje vyjadrenia nesmerujú k vyvolaniu nejakej nenávisti, sú iba konštatovaním skutočnosti.

217 debata chyba