SaS mení šéfa klubu

Parlamentný klub SaS bude mať nového predsedu. Výmena Richarda Sulíka podľa jeho hovorkyne Tatiany Tóthovej nesúvisí s poklesom preferencií strany, ktoré v septembri padli o tretinu.

28.09.2010 19:55
miškov, mihál, sulík, krajcer, galko Foto:
Preferencie SaS klesajú. Za jednu z príčin považujú politológovia neplnenie predvolebných sľubov. Zľava: ministri hospodárstva Juraj Miškov, práce Jozef Mihál, predseda a SaS Richard Sulík a ministri kultúry Daniel Krajcer a obrany Ľubomír Galko.
debata (11)

„Buď zmenia svoje správanie vrátane pána Sulíka a budú zodpovednejšie pristupovať k výkonu svojich postov, alebo to bude znamenať ďalší pád strany,“ hovorí politológ Miroslav Kusý. „Zatiaľ to berie príliš na ľahkú váhu. Politika je preňho len zamestnanie na osem pracovných hodín. Dáva to príliš najavo, že to takto berie, a to nie je dobré.“ Sulík by si mal podľa neho vybrať priority. „Keď má splnené svoje povinnosti, tak sa môže javiť ako starostlivý otec rodiny. Ale keď chce byť otcom rodiny pred všetkým ostatným, nech nejde do politiky.“

Aj analytik Ján Beránek si myslí, že ak chce strana zabrániť ďalšiemu poklesu, musí oveľa lepšie komunikovať. „V komunikácii robia fatálne chyby. Ohlasujú návrhy, ktoré musí premiérka dementovať, veľkú chybu urobili pri referende, keď neposlali zástupcu do Ústrednej volebnej komisie.“

Odborník na reklamu a politický marketing Pavel Hapák vidí príčiny poklesu SaS jednoznačne. „Dávali veľmi jasné sľuby a všetko s takou ľahkosťou opustili, ako keby im stačilo, že sú vo vláde,“ hovorí. Práve na sľuby, ktoré nemôžu alebo nechcú splniť, by si mala strana dávať veľký pozor. „Nie je možné, aby Sulík povedal, že odstráni Svätopluka, a potom pokojne povie, že socha je v poriadku. Nie je možné neplniť sľuby a ešte to s ľahkosťou odbiť: No čo, nevyšlo nám to,“ vysvetlil Hapák.

Za program SaS bol zodpovedný poslanec Martin Poliačik, stranu zastupoval aj na rokovaní o vládnom programe. Hovorí, že voliči mali nadnesené predstavy a je prirodzené, že časť si predstavovala pôsobenie SaS inak. Strana by podľa neho mala v prvom rade dobudovať regionálne štruktúry, komunikáciu vnútri strany, s okolím a médiami. „Keď začnú naši ministri predkladať konkrétne riešenia, keď bude vidno, že sa držíme svojho programu a že veci, ktoré sme ako strana odborníkov sľúbili verejnosti, budeme pretláčať a reálne ukážeme, že nová kultúra, ktorú sme chceli vniesť do politiky, má konkrétne obrysy, verím, že sa dostaneme naspäť do čísel, ktoré budú uspokojivejšie,“ myslí si.

Novú kultúru podľa neho nespochybňuje ani kauza hayekovci, týkajúca sa ich štátneho tajomníka Martina Chrena. „Kauzu z toho vyrobilo pár novinárov, ktorí stále niektoré argumenty nechcú počuť,“ tvrdí.

Poliačik je jedným z troch kandidátov na nového šéfa poslaneckého klubu SaS, keďže Sulík podľa hovorkyne „nemôže byť predsedom parlamentu aj klubu, pretože klub má množstvo agendy, ktorú treba riešiť“. Okrem neho sú ešte dvaja kandidáti – Kamil Krnáč, ktorý pripravoval v strane program boja proti korupcii, a Jozef Kollár, zodpovedný za časť o verejných financiách. Poslanci SaS si predsedu klubu zvolia na najbližšej schôdzi parlamentu.

11 debata chyba