Agentúra pre podporu podnikania zanikne, chce to Radičová

Národná agentúra pre podporu malého a stredného podnikania (NADSME) zanikne. Úlohu pripraviť likvidáciu agentúry aj všetkých jej fondov a predložiť takýto návrh vládnemu kabinetu dostal minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS).

29.09.2010 13:09 , aktualizované: 14:36
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová pred novinármi po rokovaní vlády.
debata (52)

„Zrušenie agentúry sa dá urobiť, stačí jeden list ministerstva hospodárstva, v tom okamihu vystúpením ministerstva agentúra zaniká,“ informovala po rokovaní kabinetu premiérka Iveta Radičová (SDKÚ), ktorá uznesenie k návrhu na výmenu zástupcov štátu v štruktúrach NADSME sama predložila.

Vláda v prijatom uznesení žiada ministra hospodárstva odvolať všetkých zástupcov rezortu v zbore zástupcov, správnej rade a dozornej rade agentúry a v spolupráci so Slovenským živnostenským zväzom (SŽZ) a Združením podnikateľov Slovenska (ZPS) bezodkladne zabezpečiť výmenu všetkých členov orgánov agentúry, riaditeľov jej sekcií a odborov, ako aj všetkých členov orgánov Fondu fondov, s.r.o.

Šéf rezortu hospodárstva má podľa Radičovej tiež predložiť na rokovanie vlády správu o aktuálnej situácii v NADSME s informáciami o uskutočnených personálnych výmenách, prebiehajúcich kontrolách aj trestnoprávnych konaniach. Následne má Miškov za úlohu predložiť vláde návrh na likvidáciu agentúry vrátane všetkých jej fondov, s presunom jej záväzkov a projektov na iné inštitúcie.

K tomuto kroku vláda podľa svojej predsedníčky prikročila z dvoch dôvodov. Jedným z nich je informácia, že v NADSME prebieha trestné konanie pre spreneveru viac ako 4,5 milióna eur v rokoch 2006 až 2009. „Druhý dôvod je, že ministerstvo hospodárstva podľa platných stanov nesie plnú zodpovednosť za situáciu a stav v týchto inštitúciách,“ zdôraznila Radičová. Správna rada, v ktorej má štát troch z piatich členov, totiž zodpovedá za všetky personálne otázky, rozpočet, prideľovanie peňazí aj schvaľovanie projektov agentúry.

Minister Miškov ešte v pondelok upozorňoval na to, že zástupcovia štátu sa budú musieť pri výmenách v NADSME dohodnúť s ďalšími partnermi. Agentúra je totiž záujmové združenie právnických osôb, ktorého členmi sú okrem ministerstva hospodárstva aj Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) a Slovenský živnostenský zväz (SŽZ).

Radičová: Priestupkovú imunitu zrušíme aj bez Fica

Poslanci by mali prísť minimálne o priestupkovú imunitu, pokuty by tak mali napríklad platiť za prekročenie rýchlosti ako bežní ľudia. Koalícia okrem priestupkovej imunity chce zúžiť aj imunitu poslancov na výroky v parlamente. Na to však na rozdiel od priestupkovej imunity potrebuje ústavnú väčšinu, a tú bez opozície nemá. Premiérka Iveta Radičová sa už dohodla s lídrom opozičnej strany Smer Robertom Ficom, že začiatkom budúceho týždňa budú rokovať o zúžení imunity.

Premiérka Iveta Radičová prichádza po rokovaní... Foto: Ivan Majerský
Iveta Radičová Premiérka Iveta Radičová prichádza po rokovaní vlády pred novinárov.

Ak podporu Smeru nezíska, je koalícia pripravená predložiť priechodný návrh. „V každom prípade predložíme v parlamente zrušenie priestupkovej imunity, lebo na to nám stačí nadpolovičná väčšina, my sa budeme baviť na tému trestnoprávnej, naša predstava je jasná,“ konštatovala premiérka.

Ako uviedla šéfka kabinetu, nevie o avizovaných požiadavkách opozície, že imunita by sa mala vzťahovať na poslancov napríklad počas cesty do práce alebo počas výjazdov. „Mne žiadne podmienky nikto nepredložil, ja budem rokovať o vecnom obsahovom znení, mám presnú predstavu, akoby mala vyzerať, pokúsime sa nájsť spoločnú reč,“ vyhlásila Radičová. Premiérka súhlasí s požiadavkou Ficovej strany, aby vznikol spoločný koalično-opozičný návrh. „Samozrejme, že som za, veď musí byť na to ústavná väčšina, ale nie za – za každú cenu,“ tvrdí Radičová. Principiálny postoj, ako má byť zúžená imunita, musí byť podľa Radičovej zachovaný.

Radičová pripomenula, že strana Smer je pripravená rokovať o téme imunity poslancov, nie sudcov. „To je odrazový mostík rokovaní. Ako dopadnú – budem vás informovať, nemôžem predvídať,“ povedala premiérka. Oddelenie hlasovania o imunite poslancov a imunite sudcov podľa nej nie je ústupok.

Smer už avizoval, že príde na rokovanie s vlastnými návrhmi. Napríklad ak poslanec Národnej rady SR spácha priestupok, mala by to polícia nahlásiť príslušnému parlamentnému výboru, ktorý poslancovi udelí pokutu. Smer však stále odmieta rokovať o zrušení poslaneckej imunity.

Premiérku štrajk odborov neprekvapuje, vraj kopú za Smer

Radičovú neprekvapilo, že u odborárov, ktorí pripravujú štrajky, nenašla vláda pochopenie s konsolidačným balíčkom. „Pred voľbami predsa jednoznačne sa priradili k strane Smer a podporili túto politickú stranu,“ konštatovala Radičová a dodala, že „v podstate ja mám na tripartite a vláda má na tripartite opozíciu a nie partnera v rámci sociálneho dialógu, preto sa vyjednáva veľmi ťažko“.

Radičová pripomenula, že štrajkujú občania vo viacerých krajinách Európy, napríklad v Českej republike, v Maďarsku, vo Francúzsku. Dôvodom je podľa nej skutočnosť, že Európa a my tiež sme sa dostali do veľmi vážnej krízy a problémov. „Nie je možné to riešiť inak ako šetreniami,“ vyhlásila Radičová. Podľa nej je pochopiteľná reakcia ľudí, lebo, komu by sa páčilo šetrenie. Ani premiérke sa podľa jej slov nepáči rozhodovať o šetrení. „Sú to bolestivé rozhodnutia a netešia ma, ale pokúšali sme sa robiť rozhodnutia, ktorých dopad by bolel čo najmenej,“ povedala premiérka.

52 debata chyba