V SNS sa bojuje aj po sneme

Zápas vnútri SNS pokračuje aj po víkendovom sneme. Bývalá prvá podpredsedníčka strany Anna Belousovová tvrdí, že v strane sa rozbehli čistky v krajoch a okresoch. Šéf národniarov Ján Slota sa podľa nej zbavuje nepohodlných členov, ktorí ho nepodporili. Ku konfliktu medzi straníckymi štruktúrami a Slotom došlo aj v Čadci, odkiaľ Belousovová pochádza.

30.09.2010 08:57
Belousovová, Slota Foto:
Bývalá prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová tvrdí, že sa šéf národniarov Ján Slota zbavuje nepohodlných členov, ktorí ho nepodporili.
debata (7)

Na sneme sa hlasovalo verejne na lístkoch, ktoré sa potom zozbierali. Z nich je možné podľa čísel identifikovať, kto koho podporil. Slota tvrdil, že ľudia sa nemajú čoho obávať. Podľa Belousovej je už jasné, čoho sa mohli obávať. V ďalších dňoch mieni hovoriť o konkrétnych príbehoch ľudí, ktorým oznámili odvolanie cez telefón.

Podpredseda SNS Rafael Rafaj čistky poprel. Podľa neho sa krajským predsedom len skončil štvorročný mandát a nedeje sa nič iné okrem toho, že Belousovová prehru ľudsky neuniesla. Napriek jeho tvrdeniam však v Čadci, odkiaľ Belousovová pochádza, došlo medzi straníckymi štruktúrami a Slotom ku konfliktu. Okresná konferencia podporila do komunálnych volieb na primátora kandidáta HZDS, ale predsedníctvo SNS toto rozhodnutie zmenilo.

Belousová si je vedomá, že o štyri roky sa už SNS nemusí do parlamentu dostať, keďže už teraz sa jej to podarilo len tak-tak. Preto sa jej zdá nelogické, aby „toho, kto je zodpovedný za neúspech, ľudia znovu potvrdili vo funkcii“. Slabý výsledok strany vysvetľuje kauzami a Slotovým nevhodným vystupovaním. Na otázku, prečo s kritikou káuz ako nástenkový či emisný tender nevystúpila skôr, odpovedala, že sa tak stalo na pôde vnútrostraníckych orgánov. „Veľmi tvrdo som vystúpila po neúspešných eurovoľbách. Povedala som, čo bolo príčinou našich neúspechov. Ja som v živote tieto kauzy neobhajovala.“

V strane chce založiť názorovú platformu. Zatiaľ neuvažovala o tom, aký by jej dala názov. Nepovedala, koľko poslancov SNS sa k nej pridá. Na sneme Belousovovú verejne podporil poslanec Rudolf Pučík a europoslanec Jaroslav Paška. Na Slovensku platformy vždy končili odchodom stúpencov a založením novej strany. Dialo sa tak napríklad vo VPN či SDKÚ.

Politický analytik Ján Baránek hovorí, že merateľným úspechom platformy Belousovovej bude zmena mocenských pomerov. Vznik platformy po konflikte vo vedení však na Slovensku doteraz nikdy neznamenal preferenčný rast strany, skôr naopak. „Preto hovorím, že SNS pôjde cestou HZDS,“ povedal a k situácii v strane ešte dodal: „So Slotom preferencie dlhodobo klesali, prečo by so Slotom mali zase stúpať?“

Národniari sa hádajú o kandidátovi na primátora Čadce

Konflikt medzi Jánom Slotom a Annou Belousovovou sa prejavil už aj na komunálnej úrovni. Každý má svojho favorita na kandidáta na primátora Čadce. Okresná konferencia v Čadci totiž schválila, že podporia súčasného primátora a člena HZDS Jozefa Vražela. Nové vedenie strany sa rozhodlo podporiť svojho člena Pavla Holeštiaka. Belousovovej to Slota odkázal cez médiá.

Podľa Belousovovej ide o ďalší dôkaz nedemokratických postupov v SNS. „Vedenie a v tomto prípade hlavne pán predseda Slota sa úplne vzdialil od členskej základne a nechce ju počúvať. Jemu stačia tí, ktorí mu pritakávajú,“ povedala.

Slota zase tvrdí, že je nepochopiteľné, keď predsedníčka okresu podporuje niekoho z inej politickej strany a nie dlhoročného člena.

Pavla Holeštiaka za kandidáta navrhla občianska iniciatíva Čadčania. Neskôr ho osobne podporil Ján Slota a Rafael Rafaj aj strana Smer. Kandidatúru zverejnil v júni. Podľa Belousovovej okresná konferencia Vražela schválila pred ružomberským snemom strany. Tvrdí, že spoločnú kandidátku s podporou súčasného primátora už SNS a HZDS aj zaregistrovali.

7 debata chyba