Jahnátek: Nevedeli sme, čo sa deje v Národnej agentúre

Bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer) tvrdí, že najprv nemal konkrétne poznatky o tom, čo presne sa dialo v Národnej agentúre pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME).

02.10.2010 14:05
jahnátek, smer Foto:
Exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek
debata (66)

Agentúra čelí podozreniam, že v dvoch jej fondoch sa tunelovali peniaze, vláda už prijala uznesenie o tom, že minister hospodárstva má pripraviť jej zrušenie. Jahnátek podľa vlastných slov najprv vedel len to, že rezort nemá vplyv na peniaze, ktoré tam boli.

„To bolo všetko, ale nevedeli sme, čo sa tam deje, " povedal Jahnátek v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu a dodal, že "minister a ministerstvo nemôže vystupovať, že mám nejaké indície, on musí mať nejaké fakty v rukách, na základe ktorých môže predložiť nejakú informáciu do vlády a môže požiadať vládu aby konala, alebo môže požiadať orgány činné v trestnom konaní, aby konali“.

Podľa Jahnátka agentúru nastavili do režimu, v ktorom sa ministerstvo nevedelo dostať k informáciám, keď funkciu ministra hospodárstva zastával Ivan Mikloš (SDKÚ). „Vtedy sa zrodili tie zmluvy, ktoré sú v utajení, vtedy sa podpísali tie zmluvy, ktoré mali zablokovať vplyv štátu a kontrolu štátu nad obehom týchto peňazí,“ tvrdil Jahnátek v relácii. K materiálom sa podľa jeho slov dostali až v septembri, resp. októbri 2009. Dali urobiť hĺbkový audit, ktorý dostali k dispozícii 5. decembra. „Kde sme konečne zistili, že ako sa tam šafárilo, ako sa tam rozkráda, ako dostávali spriaznené osoby tieto zákazky, ako sú ohrozené tieto štátne peniaze,“ vyhlásil Jahnátek. Táto analýza bola podľa exministra dôvodom, prečo o päť dní podali trestné oznámenie.

Poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ) tvrdí, že Jahnátek sa svojím vysvetlením usvedčil z vlastnej nezodpovednosti. „Pripomínam, že pán Jahnátek bol štyri roky ministrom hospodárstva, ktoré nieslo priamu zodpovednosť a on niesol priamu zodpovednosť za to, čo sa deje v jeho štruktúrach, ktoré sú mu podriadené,“ vyhlásil Štefanec. Okrem toho pripomenul, že traja z piatich nominantov Správnej rady sú menovaní ministerstvom hospodárstva. Štefanec zdôraznil, že posledná výročná správa fondu bola urobená v roku 2006.

„Ministrovi hospodárstva nevadilo ďalšie tri roky, že nebola pripravená výročná správa fondu, " konštatoval Štefanec. Jahnátek mal podľa neho štyri roky na to, aby konal. "Prečo s tým vyšiel teraz, prečo sa obhajuje teraz, a myslím si že nešťastne a veľmi smiešne vyznieva obhajoba jeho pôsobenia na ministerstve, keď sa mu niečo nezdalo“," uviedol Štefanec. Tvrdí, že je exminister mal samozrejme konať. „Mal priamu zodpovednosť,“ myslí si poslanec.

66 debata chyba