Nominanti SDKÚ padajú, manažéri SaS sa zatiaľ držia

Z vysokého kresla v správnej rade štátnej akciovky - Národnej diaľničnej spoločnosti, v piatok odstúpil nominant SDKÚ Daniel Jakubovič. Osudným sa mu stala spolupráca pri elektronickom mýte. Jakubovič v minulosti pomáhal právnymi službami finančným žralokom z J&T pri príprave zmluvy na mýto, ktoré je teraz pre štát záťažou. To sa nepáčilo ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH). Ak by neodstúpil sám, chystal sa ho odvolať.

03.10.2010 09:25
Ján Figeľ Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ považoval pôsobenie Daniela Jakuboviča v Národnej diaľničnej spoločnosti za potenciálny konflikt záujmov.
debata (13)

„Minister považoval jeho pôsobenie v Národnej diaľničnej spoločnosti za potenciálny konflikt záujmov. Preto uvítal, že sa Jakubovič k tomuto kroku odhodlal a vzdal sa funkcie,“ uviedol Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy. Jakubovič odišiel z postu podľa informácií z ministerstva bez nároku na odstupné.

Jakubovič je po šéfovi Tiposu Stanislavovi Žiačikovi druhým odídencom z radov nominantov SDKÚ. Žiačika dosadil do kresla minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Šéf Tiposu odišiel po kauze zákazky pre svoju bývalú reklamnú agentúru.

Neistú budúcnosť má však v súčasnosti aj ďalší úradník, tiež s podporou SDKÚ. Minister Mikloš si vybral za šéfa daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka, ktorý v minulosti pracoval pre mýtnu firmu SkyToll. Dôvod na jeho odvolanie však nevidí. „Pán Mikulčík je kvalitný riadiaci pracovník, preto si ho pred časom najala spoločnosť SkyToll, a preto na jeho schopnosti v súčasnosti stavilo aj ministerstvo financií. Konflikt záujmov v jeho prípade neprichádza absolútne do úvahy,“ povedal v piatok Mikuláš Gera z ministerstva financií.

Súťaž na elektronické mýto je pritom doteraz kontroverzná. Zvíťazila v nej firma s najvyššou ponukou a štát za štyri roky na mýte a ďalších súvisiacich opatreniach prerobí až 186 miliónov eur. Priebeh tendra sa nepáči ani Európskej komisii, ktorá žiada od ministra dopravy do dvoch mesiacov vysvetlenie krokov jeho predchodcu Ľubomíra Vážneho. Ak nebude dostatočné, Slovensko pôjde pred súd a môže dostať z Bruselu pokutu. K podielu na mýte sa priznala J&T, doteraz však nie je presne jasné, kto stojí za mýtnou firmou SkyToll. V minulosti tak ešte v radoch opozície ostro kritizovali mýto aj terajší predstavitelia vládnej koalície.

Na rozdiel od nominantov SDKÚ sa zo svojich kresiel zatiaľ nechystajú odísť sporní nominanti SaS v prenosovej sústave či Teplárni Košice, ku ktorým sa bude vyjadrovať najbližšia Koaličná rada. Osud štátneho tajomníka Martina Chrena (SaS) má zase v rukách kontrola, ktorá prebehne v rezorte hospodárstva pre spornú zákazku pre Chrenovu firmu Hayek Consulting.

13 debata chyba