Jahnátek: Radičová je nekompetentná

Exminister hospodárstva a poslanec Národnej rady Ľubomír Jahnátek (Smer) považuje predsedníčku vlády SR Ivetu Radičovú (SDKÚ) v súvislosti s kauzou okolo Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) za nekompetentnú, pretože rozpráva o veciach, ktorým nerozumie.

05.10.2010 18:23
jahnátek, smer Foto:
Ľubomír Jahnátek poukázal na šafárenie v Národnej agentúre pre rozvoj malého a stredného podnikania.
debata (71)

„Pani premiérka je slabá, rozpráva veci, ktorým nerozumie, a určuje úlohy, ktoré sú nerealizovateľné a v rozpore so zákonom,“ uviedol Jahnátek na tlačovej besede.

„Nemá elementárnu znalosť o problematike, ku ktorej sa s plnou vážnosťou vyjadruje,“ konštatoval Jahnátek o premiérke v súvislosti s NADSME. Iveta Radičová je podľa neho „nekompetentná, pretože iniciovala zrušenie celej agentúry NADSME, keď povedala, že agentúra sa dá zrušiť jedným listom a že vystúpením ministerstva (hospodárstva a výstavby – pozn. TASR) agentúra zaniká“.

Pondelňajšie rokovania (4. 10.) podľa neho jasne ukázali, že „pani premiérka skutočne nevedela, o čom hovorí“. „Ako politický oponent nechtiac musím súhlasiť s postojom ministra hospodárstva Miškova, ktorý v celej kauze z celej vládnej garnitúry ako jediný vystupuje kompetentne a s plnou vážnosťou berie všetky úlohy, ktoré dostáva, a zároveň jasne pomenováva prekážky, ktoré vystúpenia pani Radičovej spôsobujú,“ zdôraznil exminister hospodárstva.

Jednostranné vystúpenie ministerstva hospodárstva z NADSME by viedlo k škodám vo výške viac ako 200 miliónov eur. Zhodli sa na tom 4. októbra zástupcovia rezortu hospodárstva, Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) a Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) s tým, že k riešeniu situácie je možné dospieť len na základe dohody všetkých zúčastnených strán.

Šéf rezortu Juraj Miškov (SaS) má na základe rozhodnutia vlády pripraviť do polovice októbra postup likvidácie NADSME. Opakovane sa však vyjadril, že to nebude také jednoduché, ako sa to navonok prezentuje. Aj napriek dvom problémovým fondom ide totiž predovšetkým o implementačnú agentúru pre čerpanie eurofondov na podporu podnikania. „Presunutie niektorých aktivít bude náročné,“ upozornil po pondelňajšom (4. 10.) rokovaní tripartity.

„Zrušenie agentúry sa dá urobiť, stačí jeden list ministerstva hospodárstva, v tom okamihu vystúpením ministerstva agentúra zaniká,“ povedala po rokovaní kabinetu 29. septembra 2010 premiérka Iveta Radičová, ktorá uznesenie k návrhu na výmenu zástupcov štátu v štruktúrach NADSME sama predložila.

„Vyjadrenie človeka, ktorý štyri roky v národnej agentúre nekonal, predsedníčku vlády nezaujímajú,“ uviedol pre TASR v reakcii na Jahnátkove vyjadrenia premiérkin hovorca Rado Baťo.

71 debata chyba