Radičová nevíťazí, lebo volí zlú taktiku

Premiérka Iveta Radičová v sporoch so Sulíkovou SaS zatiaľ ani raz neuspela a ťahá skôr za kratší koniec. Analytici hovoria, že hoci to navonok vyzerá ako kontroverzia, v skutočnosti ide najmä o dôsledok nesprávnej komunikácie.

06.10.2010 06:00
Radičová Foto:
Predsedníčka vlády Iveta Radičová odchádza z mimoriadneho rokovania tripartity.
debata (124)

Najskôr musela premiérka ustúpiť SaS v kauze hayekovci. Po tom, čo podpredseda SaS a minister hospodárstva Juraj Miškov odmietli odvolať svojho štátneho tajomníka Martina Chrena pre pochybný tender, malo situáciu a zdanie premiérkinej razancie zachrániť zrušenie Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Najnovšie však už Miškov spochybňuje aj to.

Politický analytik Ján Baránek hovorí, že dianie v koalícii možno hodnotiť z dvoch uhlov pohľadu. Buď sa plánované opatrenia neuskutočnili, pretože boli slabo vyargumentované zo strany premiérkiných poradcov, alebo platí druhá, politicky horšia možnosť, že ministri za SaS majú silnejšie postavenie ako predsedníčka vlády.

„Táto koalícia robí od začiatku chybu, keď predčasne medializuje nie celkom dohodnuté návrhy a opatrenia. Toto nie je prvý prípad,“ hodnotí Baránek. Primárne by nehovoril o spore Radičovej so SaS. Problém vidí v zlej komunikácii, pretože sa zbytočne uteká pred verejnosť s niečím, čo nie je v koalícii uzatvorené a potom to vyzerá ako bitka kto z koho. Občan by však mal vidieť dohodu a nie výhry a prehry jedných či druhých.

Politológ Juraj Marušiak si tiež myslí, že chyba je aj v komunikácii a koaliční partneri sporné otázky dostatočne nepredrokujú.

Premiérka s návrhom na zrušenie agentúry na podporu podnikania prišla vo chvíli, keď vrcholila kauza hayekovci. Radičová, keďže nemá právomoc odvolať štátnych tajomníkov, obrátila pozornosť na tunelovanie dvoch fondov podriadených agentúre. Ministrovi hospodárstva vláda uznesením nariadila, aby do 15. októbra predložil návrh na zrušenie agentúry. Ten najnovšie, aj po protestoch podnikateľov, tvrdí, že také ľahké to nebude.

Podľa politológa Marušiaka by zmena uznesenia vlády bola pre Radičovú „horká pilulka“ a znamenala by ďalší ústup z pôvodnej pozície. Baránek hovorí, že ak by vláda musela meniť svoje rozhodnutie, bola by to daň za zlú komunikáciu a amaterizmus.

Radičová pred časom otázku sily svojho postavenia komentovala slovami, že by sa mali prijímať opatrenia vo vzájomnej zhode a zodpovednosti. Pretláčanie vlastného názoru z pozície sily označila za nedemokratický spôsob rozhodovania. Marušiak pripomína, že niekedy nastáva prípad, keď konsenzus používa slabší partner. „Ukazuje sa, že vo vzťahu k partnerom v koalícii je tým slabším partnerom,“ povedal o premiérke.

Radičová v komunikácii volí metódu otvorenosti. V nedávnom rozhovore pre Pravdu povedala, že nebude voliť cestu diskusie za zatvorenými dverami. „Môžete vidieť do tej kuchyne. Nemám s tým problém. Ale vyčítať nám diskusiu sa mi nezdá práve korektné,“ povedala.

Podľa Baránka však ide o zlú taktiku. „Politická transparentnosť neznamená vynášanie problémov z kuchyne. Potom majú voliči pocit chaosu, lebo oni až tak nerozumejú všetkým súvislostiam. Otvorenosť je spojená s obrovským rizikom, že keď sa deje v médiách pred voličmi o nedohodnutých veciach, tak sa mení na ring.“

124 debata chyba