Petrekov bytový zoznam odhalil známe mená

Lukratívny byt v bratislavskom Starom Meste získala aj ašpirantka na kreslo primátora metropoly Magdaléna Vášáryová. Meno tejto pravicovej kandidátky sa tiež objavilo v zozname osôb, ktorým miestna samospráva prideľovala byty od roku 1991. Zverejnil ho súčasný starosta Andrej Petrek.

07.10.2010 21:00
Magda Vašáryová Foto:
Magdaléna Vášáryová kandiduje na primátorku hlavného mesta.
debata (232)

Z dokumentu vyplýva, že v októbri 1992 sa za starostovania súčasného primátora a poslanca Národnej rady Andreja Ďurkovského Vášáryová spolu s manželom Milanom Lasicom prisťahovala do štvorizbového bytu s rozlohou 135 štvorcových metrov na Dostojevského rade v centre mesta. Podľa katastra majú od januára 1998 byt v osobnom bezpodielovom spoluvlastníctve.

Zostatková cena za byt na Dostojevského sa vtedy mala pohybovať na úrovni 60-tisíc Sk (asi 2-tisíc eur). Lasicovci sa na novú adresu mali presťahovať z päťizbového štátneho bytu v Karlovej Vsi. Zoznam však o týchto podrobnostiach neinformuje a Vášáryová vo štvrtok nedví­hala mobil.

„Zverejnený zoznam naozaj nie je celkom korektný. Nevypovedá o okolnostiach prideľovania bytov, o dôvodoch žiadateľov, o tom, či pôvodné byty vrátili,“ pripustila Petrekova hovorkyňa Alena Kopřivová. „Bytovú agendu navyše nemáme podchytenú elektronicky. Všetko treba hľadať v archívoch, čo trvá dlhšie,“ zdôraznila.

V dokumente sa nachádza aj meno ďalšieho primátorského kandidáta, nezávislého Alojza Hlinu. V roku 1994 mal dostať bytový priestor na Štúrovej ulici. „Bola to značne zdevastovaná garsónka s rozlohou asi 18 metrov štvorcových v budove Luxor, v ktorej vtedy naša firma mala prenajaté kancelárie. Pridelili mi ju, až keď ju iní záujemcovia odmietli. Mal som ju len v prenájme, nikdy som ju neodkúpil, akurát som investoval nemalé peniaze do jej rekonštrukcie. Neskôr mesto luxorku predalo ako celok, takže som o garsónku bez náhrady prišiel,“ bráni sa Hlina.

Zoznam bytov pridelených Starým mestom

Takisto v roku 1992 získala byt na Gorkého súčasná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Mám naozaj úplne čisté svedomie, pretože byt mi pridelili tak ako tisíckam iných ľudí na Slovensku – ani som vtedy netušila, že budem niekedy v politike,“ argumentuje Žitňanská. Odmieta, že by byt kúpila po známosti, tvrdí, že ho získala „úplne štandardnou cestou“ a zaplatila zaň zostatkovú hodnotu.

V roku 1993 získala podľa dokumentu byt na Bartókovej poslankyňa a exministerka HZDS Katarína Tóthová. V roku 1998 zase byt na Kozej minister financií Ivan Mikloš. „Vymenil som nový trojizbový družstevný byt na Dlhých dieloch, ktorý som kúpil, teda nie získal alebo dostal v roku 1990, za zdevastovaný nebytový priestor. Hlavným dôvodom boli zdravotné problémy môjho syna, ktorý v panelákovom byte trpel astmou,“ vysvetľoval Mikloš, ktorý bol v čase výmeny predsedom Demokratickej strany. Ceny súvisiace s transakciou však zamlčal. Pridelený tehlový byt bol podľa neho zdevastovaný a vyžiadal si väčšie investície. Neskôr k nemu pripojil aj susedný byt, ktorý bol pôvodne beztak jeho súčasťou, len za socializmu odčlenenou.

232 debata chyba