Mihál v otázkach rodičovského príspevku neustúpi

Minister práce Jozef Mihál nemieni ustúpiť koaličným partnerom, ktorí spochybnili jeho zámer zaviesť jednotný rodičovský príspevok 190,10 eura. Aj keď pred niekoľkými dňami naznačil, že by v prípade dostatku financií mohol zachovať jeho dva stupne, v piatok zopakoval, že bude trvať na spomínanej jednej výške pre všetkých.

09.10.2010 06:02
Jozef Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál
debata (13)

Odôvodnil to tým, že tento návrh podporila Koaličná rada aj vláda. „Je aj v súlade s predvolebnými sľubmi a programovým vyhlásením vlády o väčšej podpore rodiny,“ mieni, prečo by ho práve v tejto podobe mal prijať aj parlament. Odmietol úvahy niektorých poslancov, že rodičovský príspevok by mohol byť aj vyšší, prípadne že by sa mala ponechať dvojstupňová sadzba.

O definitívnej podobe príspevku rozhodnú poslanci, ktorí začnú rokovať už na budúci týždeň.

V štátnom rozpočte na budúci rok je na rodičovský príspevok vyčlenených 350 miliónov eur. „Vo vlaňajšom to bolo len 271 miliónov eur,“ zdôraznil Mihál. Čísla podľa neho dokazujú, že terajšia vláda na príspevky pridáva 79 miliónov eur. Minister však vzápätí pripustil, že do konca roka sa na príspevky odčerpá oveľa viac, podľa odhadov až 313 miliónov eur. Medziročné zvýšenie tak predstavuje nie 79, ale len 37 miliónov.

Zavedenie dvoch sadzieb príspevku – 256 eur pre nemocensky poistené matky a 164 pre ostatné – je podľa rezortu práce neopodstatnené, keďže zásluhovosť už zohľadňuje tzv. materské, teda dávka vyplácaná šesť mesiacov po narodení dieťaťa. Tá je pre väčšinu 55 percent hrubého príjmu.

Mihál tiež navrhuje zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa, na ktorý má rodič nárok, keď dá dieťa do opatery inej osobe či zariadeniu, z terajšieho maxima 164,22 eura na 300 eur mesačne. „Umožní prístup k takýmto službám najmä rodičom s nízkymi príjmami,“ tvrdí Mihál a takisto odmieta názory tých poslancov, ktorí namietajú, že táto dávka stratí zmysel, ak sa povolí práca popri poberaní rodičovského príspevku.

Rodičom chce Mihál pomôcť zmenami v Zákonníku práce. Plánuje tam presadiť, aby rodičia po návrate do zamestnania po materskej mali právo nielen na rovnakú či rovnocennú pracovnú pozíciu, ale aj na vyššiu mzdu, ak sa na tejto pozícii medzičasom zvýšila.

Upraviť by sa mali aj podmienky ošetrovania člena rodiny. Súčasný stav, ktorý zaviedol exminister Ľudovít Kaník, totiž podľa neho diskriminuje zamestnané matky starajúce sa o choré dieťa viac ako 10 dní. Pri starostlivosti nad túto hranicu sa im totiž prerušuje nemocenské poistenie, a ak vtedy ochorejú samy, strácajú nárok na nemocenskú dávku. „Tento nezmysel zrušíme,“ sľúbil Mihál.

Ďalšia zmena v rovnakom zákone by sa mala týkať výpočtu podpory v nezamestnanosti pre tých, ktorých firma počas rodičovskej dovolenky zanikla. Kým doteraz mali nárok na dávku vypočítanú z minimálneho vymeriavacieho základu 319 eur, t. j. dostávali asi 160 eur mesačne, po novom bude určujúci ich predchádzajúci príjem, čo v niektorých prípadoch znamená aj niekoľkonásobné zvýšenie dávky.

13 debata chyba