Vodič autobusu tvrdí, že tragédiu v Polomke nezavinil

Jedna z najtragickejších dopravných nehôd, keď pri zrážke autobusu s vlakom v Polomke zahynulo 12 ľudí a viac ako 20 sa zranilo, sa po vyše roku a pol dostala pred súd. Hlavné pojednávanie s vodičom sa na breznianskom okresnom súde začalo v piatok.

08.10.2010 17:11
vodič, Polomka Foto:
Obžalovaný Ján Minarovič z dopravnej nehody zrážky autobusu s vlakom v Polomke na hlavnom pojednávaní v Brezne 8. októbra 2010.
debata (12)

Šofér Ján Minarovič z Bánoviec nad Bebravou čelí obžalobe zo všeobecného ohrozenia. Trvá na svojej výpovedi, že prichádzajúci vlak nevidel a že sa necíti byť vinným.

„Vošiel na železničné priecestie v čase, keď už bolo vidieť aj počuť prichádzajúci vlak. Spôsobil tak nehodu so závažnými následkami,“ zdôvodnil prokurátor Ivan Vozár.

Minarovič uviedol, že priecestie nebolo na príjazdovej ceste príslušne označené dopravnými značkami. „Pred priecestím som sa pozrel doľava, doprava aj pred seba. Vlak som nevidel ani nepočul. Keby som ho bol videl, nevstúpim na priecestie,“ povedal. Keď naň vošiel, vypadla mu rýchlosť. Snažil sa ju zaradiť a vtedy zbadal prichádzajúci vlak. Inštinktívne pridal plyn, pohol sa a došlo k nárazu. Dodal, že má najazdených zhruba dva milióny kilometrov bez nehody, z toho asi 800-tisíc na autobuse, pričom prešiel všetky krajiny Európy.

Rušňovodič uviedol, že pred vjazdom na priecestie trúbil od stanoveného bodu ako vždy a videl aj blížiaci sa autobus: „Predpokladal som, že keď ho vidím, vidí aj on mňa a pred priecestím zastane. Videl som, že nezastavuje, ale stále pomaly ide. Trúbil som, dal som rýchlobrzdu a keď som videl, že zrážka je neodvratná, hodil som sa na zem.“ Podľa neho vodič autobusu po zrážke povedal: „Ja som ho nevidel, díval som sa na kopec. Pozabíjal som si kamarátov, božemôj!“ Vodič priznal, že zakričal slová o kamarátoch, no vetu, že sa pozeral na kopec poprel.

Pozostalí kladú vinu Minarovičovi. „Nevenoval sa jazde tak, ako mal,“ povedal Dušan Slížik, ktorému pri nehode zahynul brat a švagriná. „Je mi ľúto, čo sa stalo, lebo to boli všetko moji kamaráti, ale nie som vinný,“ zopakoval po pojednávaní Minarovič. Ten za nehodu viní železnice. „Keby tam bolo železničné priecestie v súlade s predpismi, určite by sa to nebolo stalo,“ povedal s tým, že pozostalým sa ospravedlní, ak bude vinný. Súdny proces bude pokračovať v novembri. Starosta Polomky, ktorý ako svedok na súd neprišiel, dostal poriadkovú pokutu 400 eur.

K tragickej nehode došlo vlani vo februári. Po nej na priecestí nainštalovali výstražné svetlá a znížili rýchlosť vlakov.

12 debata chyba