Poslanci naťahujú rozhodnutie o znížení platov do poslednej chvíle

Poslanci sa stále nedohodli, ako si v budúcom roku siahnu na príjmy. V utorok sa zídu predsedovia koaličných poslaneckých klubov s predsedom parlamentu Richardom Sulíkom, aby sa pokúsili dosiahnuť dohodu.

12.10.2010 08:36
Sulík, parlament Foto:
Iveta Radičová poverila predsedu parlamentu Richarda Sulíka, aby predložil návrh úspor. V utorok sa zíde s predsedami koaličných poslaneckých klubov a pokúsia sa dohodnúť.
debata (18)

Práve Sulíka poverila premiérka Iveta Radičová predložením návrhu úspor. „Mali by sme to uzavrieť čo najskôr,“ myslí si šéf poslancov za SDKÚ Jozef Mikuš. Zmeniť zákon o platoch ústavných činiteľov treba do konca roka. V utorok sa totiž začína schôdza, na ktorej bude parlament hovoriť o štátnom rozpočte na budúci rok, s ktorým peniaze pre poslancov súvisia. Od ich platov sa odvodzujú mzdy ostatných ústavných činiteľov vrátane ministrov.

Sulík podľa poslancov predstavil komplexný mechanizmus znižovania výdavkov na poslanca. Výsledkom by malo byť, že budú stáť štátnu kasu o desať percent menej. Suma sa usporí z platov aj takzvaných paušálnych náhrad, čo je nezdanená suma na výkon funkcie. Dotknúť sa môže aj peňazí na asistentov a kancelárie.

Kluby však zatiaľ na návrhy Sulíka nemajú jednotný názor. „Vypočul som si návrhy predsedu parlamentu. Budeme o nich diskutovať,“ uviedol po pondelkovom rokovaní Pavol Paška (Smer).

SaS aj Most tvrdia, že si vedia predstaviť odvodenie príjmu od deficitu verejných financií, ako navrhla Koaličná rada. Pochybnosti majú o jeho násobku, teda výške sumy, ktorej by sa mali vzdať. KDH chce radšej desaťpercentné zníženie platov. SNS cez svojho predsedu povedala, že so znížením nemá problém. Predseda Ján Slota v televízii Markíza vyhlásil, že poslanci by mali brať priemernú mzdu „bežného človeka“. Šéf klubu Rafael Rafaj si stále myslí, že vláda by sa mala venovať naháňaniu príjmov do rozpočtu a nie brať občanom. V minulosti zníženie platov poslancov odmietal ako populizmus. Poukazoval tiež na to, že už dva roky sa im mzdy nezvyšovali. „Zatiaľ bez komentára,“ povedal po tom, čo mu v pondelok Sulík predložil svoje návrhy. Klub SNS ich prerokuje dnes.

Premiérka Radičová trvá na znižovaní platov ústavných činiteľov aj manažérov v štátnych podnikoch a zástupcov štátu v dozorných radách. Povedala, že vláda navrhne znížiť platy ústavných činiteľov o deficit krát tri, čo by bol na budúci rok pokles zhruba o 24 percent. Reálne by platy poslancov a ministrov klesli o niečo vyše desať percent, keďže by sa od januára uvoľnilo dva roky trvajúce zmrazenie ich platov. Poslancom však necháva voľnú ruku. Tvrdí, že im nemôže ako šéfka výkonnej moci nič nariaďovať, len navrhovať.

„Pokiaľ sa s návrhom nestotožnili, pre vládu to znamená, že ústavní činitelia sa budú riadiť zákonom, ktorý predložila vláda a poslanci si predložia návrh, za ktorý sú ochotní hlasovať,“ vyhlásila Radičová pre agentúru SITA. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský premiérkinmu vyhláseniu nerozumie. "Už tento postup považujem za nevhodný,“ povedal o dvojakom mechanizme znižovania platov – vládnom a poslaneckom. Platy poslancov aj vlády stanovuje jeden zákon. Domnieva sa, že Radičová mienila predloženie dvoch noviel – vládnej s mechanizmom deficit krát tri a poslaneckej, ktorej princíp ešte nie je známy. V parlamente by sa rozhodlo, ktorý z týchto dvoch návrhov prejde ako novela zákona o platoch ústavných činiteľov.

18 debata chyba