Odborári v Bratislave protestovali, aj vulgárne nadávali SaS-károm

Pred Úradom vlády SR sa zišlo okolo tritisíc odborárov, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas s pripravovaným úsporným balíčkom vlády. Z Námestia slobody sa dav presunul cez mesto až pred budovu parlamentu, kde svoje požiadavky odovzdal predsedovi NR SR Richardovi Sulíkovi.

12.10.2010 16:12 , aktualizované: 18:28
odborári Foto:
Odborári prišli do Bratislavy vyjadriť svoj nesúhlas s pripravovaným úsporným balíčkom vlády (fotografia hore), pred parlamentom ich čakali poslanci SaS s týmto transparentom (spodná fotografia).
debata (345)

Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) prišiel na protest odborárov s vlastným transparentom. Ľudia z celého Slovenska prišli do Bratislavy protestovať proti opatreniam vlády v rámci úsporného balíka. Zišli sa na Námestí slobody a mestom sa presunuli až k budove parlamentu.

Dovtedy protest prebiehal pokojne, organizátori protestu ľudí vyzvali k slušnému, ale hlasnému presunu mestom. Demonštranti pískali na píšťalkách, púšťali sirény, pokrikovali na členov vlády „Fuj“ a niesli transparenty s nápismi „Nie sme exotické vtáctvo“ a „Na čo nám je taká vláda, čo nás vôbec nemá rada“.

Policajti odhadli, že ide približne o tritisíc ľudí, odborári hovorili o piatich tisíckach. Pred budovou Národnej rady SR sa však protest vyostril. Pred budovou na schodoch ich čakal šéf SaS a predseda zákonodarného zboru Richard Sulík. Odborárov sa pýtal, kde boli vtedy, keď sa riešil nástenkový tender a štát prichádzal o miliardy.

Situáciu vyostril fakt, že celý poslanecký klub SaS si len niekoľko desiatok metrov od odborárov rozložil vlastný transparent s nápisom Kde ste boli, odborári, keď „sociálni“ rozkrádali Slovensko? Musíme šetriť, lebo vy ste štyri roky „záhadne“ mlčali. Asi desiatka ľudí za nimi následne prišla a vulgárne im nadávala. Zvyšok davu na nich z odstupu kričal „Fuj“ a „Hanba“. Naspäť do budovy parlamentu ich preto radšej odprevadili niekoľkí policajti.

Viceprezident Konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš v príhovore povedal, že občania sa dnes stávajú obeťou pohŕdania vlády a preto je dôležité, aby ľudia na proteste ochránili svoje osobné a najmä sociálne práva.

Kollár: Plat 2 500 eur odborárskeho predáka je falošnou solidaritou

K ozdraveniu verejných financií na Slovensku by mohli prispieť aj odborárski predáci, je presvedčený predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár. „Verejne vyzývam odborárskych bosov, aby pouvažovali nad svojím príspevkom ku konsolidácii verejných financií napríklad tou formou, že prídu dobrovoľne s návrhom na zníženie svojich mesačných miezd,“ vyhlásil na tlačovej besede krátko po odborárskom proteste proti opatreniam vlády v rámci úsporného balíka.

Ako Kollár poukázal, mesačné platy odborárskych šéfov sa pohybujú od 2 100 do 2 500 eur. „Myslím si, že 2 500 eur mesačná mzda odborárskeho predáka je falošnou solidaritou, ak tí istí predáci pred niekoľko málo minútami pred budovou Národnej rady SR vykrikovali heslá proti ozdravnému balíčku pokiaľ ide o verejné financie,“ poukázal.

Slovensko by sa podľa Kollára rútilo po nebezpečnej ceste, ak by sa štrajky a protestné akcie stali národným športom. Ako zdôraznil, znamenalo by to dramatickú zmenu v uskutočňovaní ekonomickej politiky súčasnej vlády. Kollár je presvedčený, že čím neskôr sa pristúpi k ozdravovaniu verejných financií, tým bolestivejšie to bude.

Odborári podľa neho kolaborovali s predchádzajúcou vládou Roberta Fica a jej ekonomickou politikou, čím sa podieľali na „rozkrádaní tejto krajiny a na rozvrátení verejných financií.“ Ako dodal, situácia je neštandardná a to si vyžaduje aj neštandardné nástroje.

Pred parlamentom odborári Sulíkovi prišli odovzdať vyhlásenie účastníkov protestného zhromaždenia, v ktorom napríklad odmietajú zvýšenie DPH, spotrebných daní, či zrušenie úľavy na dani pre sporiteľov v treťom pilieri. Tajomníčka Richarda Sulíka Tatiana Tóthová potvrdila, že Sulíka odborári o stretnutie vopred nežiadali.

Protestujúci do Bratislavy prišli z celého Slovenska. Mnohých doviezli do Bratislavy autobusy, viacerí prišli individuálne.

345 debata chyba