Štát musí zlikvidovať vakcíny za 7 miliónov eur

Z milióna vakcín proti prasacej chrípke zostalo dodnes nevyužitých viac ako 900-tisíc. Štát za ne dal pred rokom 7,6 milióna eur a teraz bude musieť vynaložiť ďalšie peniaze na ich likvidáciu. Vakcínam sa totiž práve končí exspiračná doba.

13.10.2010 06:12
injekcia, striekačka, vakcína, výskum, veda, Foto:
Ilustračné foto.
debata (35)

„Pandemická komisia už rozhodla, že sa budú likvidovať,“ potvrdil tajomník komisie Anton Tencer. Koľko to bude stáť a kto to zaplatí, ešte nie je jasné. Podľa prepočtov Pravdy, ktoré vychádzajú z bežnej ceny likvidácie zdravotníckeho materiálu, vyjde zlikvidovanie vakcín pravdepodobne na viac ako 17-tisíc eur.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že likvidáciu bude mať na starosti Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten však tvrdí, že o ničom nevie a k likvidácii sa odmietol vyjadriť. „Nikto nás v tejto veci zatiaľ neoslovil, preto o prípadnej likvidácii ani jej cene nebudeme hovoriť,“ odkázala hovorkyňa ústavu Barbora Bilančíková.

Prasacia chrípka

*** začala sa šíriť z Mexika, kde sa objavil zmutovaný vírus A(H1N1), prenesený z ošípaných na človeka. Odborníci tento nový vírus považovali za agresívnejší ako dovtedy známy kmeň.
*** na Slovensku sa prvý prípad
oficiálne potvrdil 28. mája 2009, pričom nakazeným bol 37-ročný muž, ktorý sa krátko predtým vrátil zo Spojených štátov. Nasledujúci deň sa nákaza potvrdila aj u jeho 8-mesačného syna.
*** celkovo Úrad verejného zdravotníctva** potvrdil 1 210 prípadov, z toho 57 úmrtí. Prvú oficiálnu obeť zaznamenal úrad koncom novembra v bojnickej nemocnici.
*** Svetová zdravotnícka organizácia** WHO v auguste 2010 vyhlásila ukončenie pandémie chrípky A(H1N1) a zrušila medzinárodné opatrenia prijaté v tejto súvislosti.


Zatiaľ nie je jasné ani to, kedy sa so samotnou likvidáciou začne a akou formou bude prebiehať. Časť vakcín je už po exspirácii, zvyšným sa končí životnosť budúci mesiac. Podľa Správy štátnych hmotných rezerv sú doteraz všetky rozdistribuované u lekárov a v zdravotníckych zariadeniach po celom Slovensku. „Neviem vám povedať presné číslo, ale rovnako ako každý iný praktický lekár ich mám plnú chladničku. Z dodaných vakcín som minul možno jedno percento,“ potvrdil praktický lekár pre dospelých Peter Lipták z Bratislavy.

Dôvodom zostatku veľkého množstva exspirovaných vakcín je predovšetkým nezáujem ľudí o očkovanie. Podľa virológa Gustáva Russa zaň môžu aj samotní lekári, ktorí mali k očkovaniam negatívny postoj. Nezáujem mohol ovplyvniť aj neskorý nákup vakcín a ich pomalá distribúcia.

Kabinet Roberta Fica schválil nákup vakcín proti vírusu A(H1N1) vlani v septembri. Prvé však na Slovensko dorazili až 14. decembra 2009 a ešte aj vo februári 2010 ich nemali k dispozícii všetci lekári. S očkovaním sa teda začalo až viac ako pol roka po začiatku šírenia nákazy. Z údajov Úradu verejného zdravotníctva vyplýva, že proti pandemickému vírusu sa dalo zaočkovať len približne 1,4 percenta obyvateľstva, pričom nakúpené vakcíny boli určené pre 20 percent Slovákov.

35 debata chyba