Vedenie polície sa zbavuje desiatok vyšetrovateľov

Úradom boja proti organizovanej kriminalite otriasajú masové personálne výmeny. V Banskej Bystrici sa vedenie polície postupne zbavuje viac ako tridsiatich kriminalistov, ktorí sa podieľali na úspešnom vyšetrovaní najzávažnejších mafiánskych prípadov. Ide o ľudí, ktorí spolu s prokuratúrou dostali za mreže napríklad zločincov v kauze kyselinári, vrahov podnikateľa Jána Kubašiaka či nájomného zabijaka podsvetia Alojza Kromku.

14.10.2010 21:05
Jaroslav Spišiak Foto:
Policajný prezident Jaroslav Spišiak
debata (85)

Rozkazom ministra vnútra Daniela Lipšica boli 9. októbra odvolaní z funkcií šéf Úradu boja proti organizovanej kriminalite Stred Milan Lučanský aj jeho zástupca Jozef Mičieta. Spolu s nimi musia elitný policajný útvar do piatka opustiť všetci riadiaci pracovníci tohto útvaru. Odísť by mali ďalší tridsiati vyšetrovatelia, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v objasňovaní kriminality organizovaného zločinu s vynikajúcimi výsledkami. Vedenie úradu im v pondelok podľa informácií Pravdy oznámilo, nech si hľadajú iné miesta.

Dôvody personálnych zmien policajný prezident Jaroslav Spišiak neobjasnil. „Neexistuje právny predpis, ktorý by nám ukladal povinnosť informovať o personálnych zmenách v Policajnom zbore,“ odkázal.

Na otázky Pravdy neodpovedal, poskytol len rozsiahle stanovisko. V ňom okrem iného uviedol: „V prípade zverejnenia dôvodov by sa museli dotknúť aj negatívnych stránok osobnosti pracovníkov, ktoré sa u niektorých naplno prejavili tým, že podsúvajú dezinformácie médiám, prezrádzajú štátne tajomstvá a očierňujú súčasné vedenie polície a tým celý Policajný zbor.“

Šéfom elitného útvaru Lučanskému a Mičietovi ponúklo vedenie polície podľa zdrojov Pravdy miesta na okresnom riaditeľstve v Žiline. Obaja vyšetrovatelia, ktorí sú v polícii už vyše dvadsať rokov, by tam mohli nastúpiť na miesta určené pre policajných nováčikov zaradených v 4. platovej triede. Ich reakcie sa Pravde nepodarilo získať.

V Úrade boja proti organizovanej kriminalite sa už pred časom vymenilo vedenie. Ako Pravda minulý týždeň informovala, z jeho vedenia odišiel Ivan Ševčík, policajt, ktorý sa podieľal na úspešnom vyšetrovaní zločinov Mikuláša Černáka. Jemu vedenie polície ponúklo post na okresnom riaditeľstve v Prievidzi.

Ševčík aktuálne odvolanie skúseného tímu špičkových vyšetrovateľov označil za stratu pre kriminalistiku a, naopak, za veľký úspech pre mafiu. „Obaja vyšetrovatelia sú špička, a to nielen čo sa týka profesionality, prehľadu problematiky organizovaného zločinu, ale aj operatívneho myslenia, taktiky a hlavne výsledkov,“ povedal Ševčík. Podľa neho by mal policajný prezident ukázať vo väzniciach výsledok svojej roboty. „Tí dvaja vyhodení policajti majú čo ukázať. Ešte dlhé roky môžu chodiť do väzenia, pretože páchatelia zločinov, ktoré vyšetrovali, dostali výnimočne tresty,“ vyhlásil Ševčík.

Naznačil, že vedenie polície sa teraz môže snažiť o ich kriminalizáciu. „Teraz môžeme čakať na to, že nás začnú kriminalizovať. Oni teraz na to majú sily a prostriedky,“ vyhlásil Ševčík.

Šéfa policajných odborov Miroslava Litvu odvolania zaskočili. Tvrdí, že s nimi nikto odvolania týchto dvoch funkcionárov neprerokoval, hoci na personálnom rozkaze ministra stojí, že to bolo dopredu prerokované s odborármi v základnej organizácií. „Odborová centrála o tom vôbec nevie, ale pozrieme sa na to. Zákon je koncipovaný tak, že nadriadený, teda minister, môže odbory obísť s tým, že odvolanie a preradenie policajta si vyžaduje dôležitý výkon funkcie,“ upozorňuje Litva. Podľa neho je potrebné, aby vedenie polície dopracovalo zásady o kariérnom postupe policajtov. Takýmito personálnymi výmenami prichádza podľa neho zbor často o kvalitných ľudí, ktorých je ťažko nahradiť.

Policajný prezident Jaroslav Spišiak dostal po nástupe od ministra vnútra Daniela Lipšica voľnú ruku, aby si do polície dosadil ľudí podľa svojho výberu. Spišiak vtedy vyhlásil, že žiadne čistky robiť nebude. Po dvoch mesiacoch odvolal z vedenia polície dvoch viceprezidentov, ôsmich krajských policajných riaditeľov, dvoch šéfov špeciálnych policajných útvarov boja proti organizovanej kriminalite a boja proti korupcii. Vymenil aj šéfa policajnej inšpekcie a Národnej protidrogovej jednotky. V polícii po personálnom zemetrasení nezostal ani jeden generál.

V súvislosti so zmenami na banskobystrickom Úrade boja proti organizovanej kriminalite Spišiak povedal, že personálne zmeny jednotlivých útvarov má v pôsobnosti jeho riaditeľ. „Prezident Policajného zboru nezasahuje do výberu jeho ľudí. Riaditeľ má generálnu právomoc výberu svojich podriadených. Za svoj výber nesie plnú zodpovednosť, ako aj za výkony ich práce,“ povedal Spišiak.

85 debata chyba