Poslanci sa budú pýtať na odchody vyšetrovateľov

Kým poslanci koalície masové zmeny v Úrade boja proti organizovanej kriminalite vnímajú ako zodpovednosť ministerstva vnútra a Policajného zboru, opozícia tento krok ostro kritizuje. Zhodne však hovoria, že sa na zmeny budú pýtať ministra vnútra Daniela Lipšica.

15.10.2010 20:44
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic bude musieť vysvetľovať.
debata (15)

Denník Pravda v piatok informoval, že minister vnútra rozkazom odvolal šéfa Úradu boja proti organizovanej kriminalite Stred Milana Lučanského a jeho zástupcu Jozefa Mičietu. Odísť majú aj ďalší tridsiati vyšetrovatelia s dlhoročnými skúsenosťami. Ide o ľudí, ktorí do väzenia dostali zločincov v kauze kyselinári, vrahov podnikateľa Jána Kubašiaka alebo nájomného zabijaka podsvetia Alojza Kromku.

Poslanec SDKÚ a bývalý minister vnútra Martin Pado povedal, že jeho úlohou nie je zasahovať do právomocí ministra a policajného prezidenta. „Najjednoduchšie je kritizovať, ale dôvody nepoznám,“ poznamenal Pado. Ministra Lipšica sa však na personálne zmeny opýta. Rovnako chce postupovať aj podpredseda výboru pre obranu a bezpečnosť Pavol Hladký z SaS. „Je to právomoc aj zodpovednosť ministra. On musí zhodnotiť, koho si nechá v rezorte. S pánom ministrom si to vydiskutujem medzi štyrmi očami. Pokiaľ dostanem dostatočnú odpoveď, nebudem to nadnášať na rokovanie výboru,“ povedal Hladký.

Poslanca Smeru Jána Richtera zmeny nepríjemne prekvapili a znepokojili. „Tu sa vlastne priznáva, že sa robia čistky na báze politických dôvodov. Sú tam podozrenia, že komunikovali s médiami a nevhodne sa vyjadrovali o novom vedení polície. To sú vyslovene politické veci,“ povedal Richter. Chce preto hovoriť so šéfom brannobezpečnos­tného výboru parlamentu a po konzultáciách sa rozhodne, či sa mimoriadne nezíde aj parlamentný výbor.

Richter hovorí, že od zmien dáva ruky preč minister, a policajný prezident sa zase vyjadruje, že dal voľnú ruku príslušnému riaditeľovi. Poslanec sa preto pýta, kto chce brať za tieto kroky zodpovednosť. „Páni, ktorí odišli a majú ešte odísť, majú za sebou veľmi konkrétne výsledky. Nerozumiem tomu, či dáva niekto voľnú ruku mafii. Je tu veľmi veľa otáznikov, na ktoré budem chcieť odpoveď,“ podotkol Richter.

Poslanec Rudolf Pučík z SNS hovorí, že také rozsiahle personálne čistky nemajú v Policajnom zbore obdobu. „Rozsah kompetencií policajného prezidenta je nebezpečný a spochybňuje pozíciu ministra vnútra. Po nástupe do funkcie minister vnútra a policajný prezident v podstate vyhlásili vojnu organizovanému zločinu. S kým chcú tú vojnu vyhrávať, vie zrejme len policajný prezident. Príprava kvalifikovaných a morálne zdatných policajtov trvá totiž roky,“ povedal Pučík.

Policajný prezident Jaroslav Spišiak zmeny zdôvodňuje zefektívnením práce polície, vytvorením stmeleného kolektívu, ktorého sila vzájomnej spolupráce pozitívne ovplyvní vývoj bezpečnosti širokej verejnosti. „Pre komplexné riešenia musí byť polícia postavená na silnom kolektíve, nie na individuálnych hrdinoch, a to osobitne v boji s organizovanou kriminalitou,“ napísal v stanovisku Spišiak. Podľa neho neexistuje právny predpis, ktorý by ukladal povinnosť informovať o personálnych zmenách.

„V prípade zverejnenia dôvodov by sme sa museli dotknúť aj negatívnych stránok osobnosti pracovníkov, ktoré sa u niektorých naplno prejavili tým, že podsúvajú dezinformácie médiám, prezrádzajú štátne tajomstvá a očierňujú súčasné vedenie polície a tým celý Policajný zbor,“ uviedol policajný prezident.

15 debata chyba