Na Figeľovho švagra premiérka nesiahne

Dosadenie švagra ministra dopravy na lukratívne miesto v Národnej diaľničnej spoločnosti premiérka Iveta Radičová riešiť nebude.

17.10.2010 17:37 , aktualizované: 19:48
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (27)

Ako uviedla v relácii STV O päť minút dvanásť: „Ja som ho do funkcie nevymenovala. Budem sa však o tejto téme s ministrom Figeľom rozprávať.“

Denník Pravda v sobotu informoval, že Štefan Ungrady sa stal vedúcim investičného odboru v NDS bez výberového konania. Ján Figeľ sa bráni tým, že ide o odborníka, ktorý je vo funkcii dočasne, a to do vypísania riadneho výberového konania. Ako ďalej uviedla Radičová, Figeľa sa však spýta, prečo sa takto rozhodol.

Premiérka tiež povedala, že vláda chce dočasne udržať vianočný príspevok pre dôchodcov – zruší ho až po tom, čo navrhne nové riešenie. „Kým neprídeme s vážnou novelou a zmenou priebežného dôchodkového systému, kde chceme zaviesť solidárny minimálny dôchodok pre všetkých.“ Ako uviedla SITA, navrhovaný rozpočet na budúci rok počíta s vyplatením vianočného príspevku časti dôchodcov v celkovej výške 68,4 milióna eur, čím sa táto suma oproti roku 2010 zvyšuje o 2,43 %. „Pre nízkopríjmových dôchodcov bude zvýšený,“ poznamenala Radičová. Podľa jej slov je bohatší vianočný príspevok pre časť dôchodcov jedným z nástrojov, ktorými chce kabinet vykompenzovať penzistom zvýšenie DPH o jedno percento.

Premiérka okrem toho pripustila, že na vykrytie niektorých opatrení vlády pravdepodobne použije finančnú rezervu, ktorú má k dispozícii. Týkať by sa to malo predovšetkým zvýšených výdavkov štátu na rodičovské príspevky, zmeny v oblasti tretieho dôchodkového piliera či odstupňovania dane z piva podľa veľkosti výrobcov. „Odvody, ktoré by znamenali, že sa pre občanov zhorší situácia, sme pripravení riešiť tak, že môžeme uvažovať aj s mojou rezervou,“ povedala. Podľa schváleného rozpočtu na budúci rok disponuje premiérka rezervou vo výške 1,66 milióna eur.

27 debata chyba