Poslanci si ubrali z platov menej, ako sľubovali

Premiérka Iveta Radičová oznámila pri nástupe svojej vlády desaťpercentné šetrenie na platoch ústavných činiteľov. Poslanci Národnej rady však napokon prídu o menej. Bratislavskí o 4,6 percenta a cezpoľní o 3,6 percenta z príjmu.

18.10.2010 14:33 , aktualizované: 20:04
Sulík, SaS, predseda parlamentu Foto:
Okrem zmien v platoch ohlásil predseda parlamentu Richard Sulík aj zdraženie služieb pre poslancov v rekreačnom zariadení v Častej-Papierničke. Pre bežných ľudí ich však chce zlacniť.
debata (149)

Zvyšok do desiatich percent si vezmú nie z platov, ale z celkových nákladov. Podľa návrhu predsedu parlamentu Richarda Sulíka ušetria na asistentoch a prenájme kancelárie. „Podstatné je, že znižujeme náklady o poctivých desať percent,“ povedal Sulík.

Poslancom tak zostane 2 739 až 2 872 eur čistého podľa bydliska. Mimobratislavskí budú mať menej o 109 eur. Keby prijali ohlasované šetrenie verejnej správy o desať percent, prišli by o 382 až 405 eur mesačne. Niektorí aj tak vravia, že im peniaze budú v rodinnom rozpočte chýbať.

Posledné dva roky mali poslanci mzdy zmrazené. Teraz sa im uvoľnia, ale zároveň sa znížia o deficit verejných financií, ktorý má byť tento rok 7,8 percenta HDP krát dva.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico návrh odmieta. Tvrdí, že podporu nemá ani v celej vládnej koalícii. „Je zrejmé, že nikto do toho nepôjde, lebo nikto nechce riskovať, že o štyri roky bude mať poslanec o 6 000 eur vyšší plat, ako má teraz,“ povedal. Smer chce nechať platy naďalej zmrazené, aby sa vypočítavali tak ako doteraz – ako trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve v roku 2007. Expremiér vyrátal, že ak sa pôjde Sulíkovým spôsobom, zarobia poslanci do konca volebného obdobia o 5 800 eur viac.

Premiérka Iveta Radičová Sulíkov návrh nekomentovala. Z oficiálnej návštevy Česka odkázala, že sa vyjadrí, až keď si ho pozrie. Novelu zákona o platoch ústavných činiteľov chce dať Sulík už v utorok do parlamentu. Čo presne obsahuje, odmietol povedať. Od platov poslancov sa však odvíjajú aj platy prezidenta, ministrov, generálneho prokurátora, sudcov Ústavného súdu a bežných sudcov.

Prezident Ivan Gašparovič už povedal, že mu neprekáža, keď sa uskromní. Najväčšie obavy sú zo zásahu do platov sudcov. Už v minulosti na Ústavnom súde uspeli a ich platy sa na rozdiel od poslancov a členov vlády zvyšovali. Mechanizmus pre šetrenie sudcov mala vymyslieť ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. O špeciálnych podmienkach pre sudcov v Sulíkovej novele nevie. „Návrh predsedu Národnej rady sme zatiaľ nevideli,“ povedal jej hovorca Peter Bubla.

Menej zarobia asistenti

Peniaze nám budú chýbať, komentujú niektorí poslanci Sulíkov návrh na nový výpočet platov. Staronový poslanec Ivan Štefanec z SDKÚ príde ako Bratislavčan o 133 eur, jeho domáci rozpočet to vraj pocíti. Nováčik z Mostu Ondrej Dostál je tiež z hlavného mesta. „Každému budú nejaké eurá chýbať, treba sa tomu prispôsobiť,“ hovorí. Kde vo svojich výdavkoch uberie, ešte nepremýšľal.

Tomáš Galbavý z SDKÚ si, naopak, myslí, že poslanci s takouto stratou nebudú mať nijaký problém. V rozpočte to nepocíti ani on. „Nie, nebude mi chýbať,“ vraví. Otázky o tom, či si nemohli platy znížiť viac, mu boli nepríjemné. Myslí si, že nech by si ich znížili o hocakú sumu, verejnosť bude nespokojná. „Pozrime sa ale na ostatnú verejnú správu – primátori, starostovia, manažment štátnych akciových podnikov – tam sú príjmy rádovo podstatne vyššie,“ dodáva Galbavý.

Uskromniť sa je pripravený aj poslanec za KDH Martin Fronc. Ako mimobratislavský zarobí menej o 109 eur. „Stodeväť eur nie je pre mňa rozhodujúcich,“ povedal. Nesúhlasí však s krátením peňazí pre asistentov. „Každý má obyčajne dvoch asistentov, takže to, čo dostáva ten asistent, to nie sú žiadne veľké peniaze.“ Teraz má poslanec na asistenta 1 607, čo je 80 percent poslaneckého platu, k tomu dostane 896 eur na kanceláriu. Od januára budú tieto dve položky spojené. Na oboje dostanú 90 percent platu, čo bude 2 025 eur. Koľko asistentov a kancelárií z toho poslanec zaplatí, je na ňom.

Sulíkom navrhnuté spojenie položiek obhajuje Jozef Viskupič z Obyčajných ľudí v klube SaS. Má troch asistentov, medzi ktorých delí 1 600 eur. Je presvedčený, že 700 eur mesačne je dostatočná motivácia, aby mladí šikovní ľudia robili asistentov. „Ja som ich vyberal v konkurze,“ dodáva.

Poslanci už budú musieť platiť aj za mestskú dopravu a autobus. Zadarmo už budú chodiť iba vlakom. Ako vysvetlil ich šéf, dôvodom sú priame dotácie štátnych železníc z verejného rozpočtu.

Platy poslancov

dnes

  • plat 2 009 eur plus paušálne náhrady 1 406 eur bratislavský poslanec, 1 607 mimobra­tislavský

po novom

  • dva roky zmrazený plat sa im bude valorizovať o 12 percent, z toho si ho potom znížia:
  • o 4,6 percenta bratislavskí, čo je v čistom o 133 eur menej ako dnes, poslanec tak v čistom zarobí 2 739 eur, predtým 2 872 eur
  • o 3,6 percenta mimobratislavskí, čo je v čistom o 109 eur menej ako dnes, poslanec tak v čistom zarobí 2 964 eur, predtým 3 073 eur

po novom

  • štát dá menej na poslanecké kancelárie a asistentov, spolu 90 percent platu poslanca, teda 2 025 eur
  • o desať percent sa znížia aj paušálne náhrady, bratislavský poslanec dostane 1 350 eur, mimobratislavský 1 575 eur
  • znížiť sa má aj odstupné pre poslancov z piatich na tri mesačné platy
149 debata chyba