Právo na odpoveď z tlačového zákona nemá vypadnúť

V priebehu dvoch týždňov by mal byť jasný spôsob, akým chce súčasná vládna koalícia zmeniť tlačový zákon. Predloženie konkrétneho návrhu v takomto časovom horizonte oznámil minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).

18.10.2010 17:38 , aktualizované: 19.10.2010 06:33
Denníky, protest, tlačový zákon Foto:
Tlačový zákon počas schvaľovania vyvolal kritiku pre možné ohrozenie médii. Denníky proti nemu dvakrát protestovali na titulných stranách.
debata (5)

Podľa hovorkyne rezortu Evy Chudinovej pracovná skupina dospela na dvoch doterajších stretnutiach k zhode v zásadných otázkach. To potvrdil zástupca vydavateľov periodickej tlače Michal Arpáš. „Dohodli sme sa na malej novele zákona, ktorá vydavateľom vyhovuje,“ povedal.

Spokojný zatiaľ nie je Slovenský syndikát novinárov, ktorému sa nepodarilo presadiť, aby sa tlačový zákon v budúcnosti vzťahoval aj na internetové médiá, ktoré sa ním zatiaľ nemôžu zaštiťovať. Neuspel ani s požiadavkou, aby sa riešil problém ekonomickej cenzúry. Tá dnes podľa predsedníčky syndikátu Zuzany Krútkej prevažuje. „Potvrdzuje to aj najnovší prieskum, ktorý sme si dali robiť. Novinári viac ako pred piatimi rokmi pociťujú takúto formu nátlaku,“ vysvetlila Krútka.

Najspornejším ustanovením tlačového zákona, ktorý v roku 2008 presadil kabinet Roberta Fica, je inštitút práva na odpoveď. Politikom umožňuje v médiách reagovať aj na fakty, ktoré sú pravdivé. Ministerstvo ani vydavatelia nechcú dopredu zverejňovať podrobnosti. Podľa Zuzany Krútkej je dohoda taká, že právo na odpoveď ostane, odstrániť by sa mala iba súčasná duplicita s právom na opravu. Teda, ak si niekto uplatní právo na opravu, nemal by už mať po novom právo na odpoveď a naopak.

Odbudnúť by podľa informácií Pravdy mala aj povinnosť vydavateľov uverejňovať právo na odpoveď na tom istom mieste, kde bola uverejnená informácia, na ktorú chce verejný činiteľ reagovať. Po novom by tak vydavateľ alebo tlačová agentúra mali mať možnosť vyhradiť stabilné miesto na uverejňovanie odpovedí.

5 debata chyba