Zo znižovania platov sa stáva trhací kalendár

Ani pol dňa neprežil návrh predsedu parlamentu Richarda Sulíka na zníženie platov poslancov. Mechanizmus, ktorý v pondelok prezentoval ako dohodnutý, sa ukázal ako osamotený návrh SaS.

19.10.2010 21:30
poslanec, platy, rokovanie, mobil, parlament Foto:
Po dvoch mesiacoch navrhol Richard Sulík zníženie platov poslancov. Koalícia ho odmieta ako príliš komplikovaný a nejasný. KDH pripraví vlastný
debata (24)

Sulík ho napokon predložil do parlamentu s podporou piatich poslancov SDKÚ a piatich z Mostu. Podpisy KDH chýbajú úplne. Kresťanskí demokrati pripravia vlastný návrh ako pozmeňovací k Sulíkovmu. „Poslanecký klub (KDH) je toho názoru, že tento návrh má veľké nedostatky a treba ho vylepšiť,“ hovorí šéf klubu Pavol Hrušovský.

Ďalšiu zmenu navrhne Miroslav Beblavý (SDKÚ). Uskromniť by sa podľa neho mali aj „špičkoví verejní činitelia“ – župani, primátori či manažéri štátnych podnikov.

Časť kresťanských demokratov nemieni Sulíka podporiť ani v prvom čítaní. Cesta Sulíkovho modelu parlamentom sa tak môže skončiť skôr, ako sa vôbec začne. Čo z neho zostane, ak prejde do druhého čítania, je vo hviezdach.

Koaličným poslancom sa nepáči, že Sulík svoj návrh prezentoval bez dohody s klubmi. Niektorí jeho postup označili za vydieranie. Sulík vraj nerokoval a zverejnením ich chcel zahnať do kúta. „Je to jeden z návrhov, ktorý predložil pán predseda. A ďalšie ostatné, a počúvate to aj z iných poslaneckých klubov, prídu na rokovaní Národnej rady,“ povedal Hrušovský.

„Návrh, ktorý som ja prezentoval, je výsledkom koaličnej dohody. Keď KDH chce prezentovať nejaký alternatívny návrh, je to ich právo,“ reagoval Sulík.

KDH považuje Sulíkov mechanizmus za príliš zložitý. Rovnakú výhradu má aj opozičný Smer. Platy by sa mali po dvoch rokoch najskôr rozmraziť na výšku, určenú zákonom – teda trojnásobok priemernej mzdy v hospodárstve. Potom by sa mali znížiť o dvojnásobok deficitu verejných financií. V samotnej novele vyzerá mechanizmus oveľa komplikovanejšie, pričom sudcom, ktorí platy zmrazené nemali, sa majú ešte o päť percent zvýšiť.

KDH sľubuje „oveľa jednoduchší a transparentný“ protinávrh. „Stojíme si za tým, že sme za minimálne desaťpercentné šetrenie na platoch poslancov,“ povedal Anton Marcinčin. Platy sa majú rozmraziť a potom znížiť o jedenásť percent. Vypočítal, že by sa na poslancovi oproti dnešku ušetrilo 5-tisíc eur. Nižší príjem by automaticky znížil ďalšie náklady na poslanca, ktoré sa odvíjajú od základného platu. Jozef Burian (Smer) nevylučuje, že návrh KDH by mohol byť pre nich prijateľný.

„Lepšie by bolo predať Papierničku. Stojí nás viac ako všetky tieto úsporné kroky,“ navrhol Beblavý ďalšie riešenie. Socialistické dedičstvo v Častej-Papierničke sa však predávať nebude. Sulík chce zarobiť na bežnej klientele. Ľudia sa v zariadení budú môcť ubytovať rovnako ako poslanci za 20 eur na noc.

Opozícia i koalícia sa zhodujú, že poslanci nie sú platení nadštandardne. Šéf klubu Smeru Pavol Paška vraví, že oproti iným európskym parlamentom sú značne podhodnotení. „A to ešte nehovorím o Európskom parlamente,“ dodal.

24 debata chyba