Tatry urgujú ministerstvo, aby rýchlo začalo riešiť problém s medveďmi

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš žiada ministerstvo pôdohospodárstva o riešenie problémov s medveďmi vo Vysokých Tatrách.

22.10.2010 13:56
Medveď, Vysoké tatry Foto:
Takto sa pred dvomi rokmi prechádzal medveď na železničnej stanici v Starom Smokovci.
debata (6)

„Dnes som poslal list adresovaný ministrovi Zsoltovi Simonovi, kde ho žiadam o urgentné prijatie, na ktorom ho chcem požiadať, aby nám pomohol riešiť túto situáciu bezodkladne. Verím, že pochopí vážnosť situácie a prijme ma čo najskôr. Nie je nám ľahostajná bezpečnosť občanov mesta a ani návštevníkov Vysokých Tatier,“ uviedol primátor Mokoš.

K tomuto kroku ho donútil štvrtkový incident. Medveď zaútočil na pracovníka lyžiarskeho strediska, ktorý kontroloval zasnežovacie zariadenia na zjazdovke medzi Skalnatým plesom a Tatranskou Lomnicou. Muž nakoniec skončil so zraneniami v nemocnici.

Podľa primátora na mestský úrad denne prichádzajú správy o tom, kde obyvatelia mesta alebo návštevníci stretli medveďa. Stále častejšie je to pri ľudských obydliach a podľa primátora táto šelma stráca plachosť. „Dnes sme sa stretli na Štátnych lesoch TANAP-u, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe. Situáciu je potrebné v každom prípade riešiť. Nemôžeme čakať, kým sa stane tragédia,“ uviedol Mokoš.

Mestský úrad vo Vysokých Tatrách podľa primátora pravidelne žiada o ochranný odstrel jedincov, ktorí zmenou svojho správania ohrozujú ľudí alebo spôsobujú škody. „Stále sa však točíme v administratívnom kolotoči,“ dodal primátor. Poslednú žiadosť o povolenie na odstrel zaslalo mesto 16. septembra na ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja. O mesiac neskôr mesto dostalo odpoveď, v ktorej ministerskí úradníci žiadajú o spresnenie lokality, kde bol zaznamenaný pohyb medveďa.

„Obratom sme lokality spresnili, pretože nejde o jednu, ale o celé územie mesta,“ zdôraznil primátor. Podľa neho, kým sa mesto dopracuje k výnimke na odstrel, medveď sa obvykle uloží na zimný spánok a po jeho jarnom prebudení už je povolenie neplatné. „Takto už mesto Vysoké Tatry v minulosti získalo dve výnimky, ktoré nemohli byť uplatnené,“ uviedol primátor.

Štátne lesy TANAP-u, Obvodný úrad životného prostredia a mesto Vysoké Tatry od roku 2009 podrobne monitorujú nežiaduci výskyt medveďa v lokalitách, ktoré nie sú jeho prirodzeným teritóriom. „Hoci štvrtkový stret človeka s medveďom bol náhodný a nechceme vyvolávať paniku, aj odborníci potvrdzujú, že sa môže opakovať,“ dodal primátor. Podľa neho dlhoročný problém s medveďmi sa nebude dať riešiť rýchlejšie, pokiaľ sa nezmení legislatíva aspoň v takýchto kritických prípadoch.

6 debata chyba