Nóri pomôžu Slovensku miliónmi eur, Harald chce spoznať krajinu

Oficiálny privítací ceremoniál na nádvorí Prezidentského paláca odštartoval štátnu návštevu nórskeho kráľovského páru na Slovensku. Harald V. s manželkou Sonjou absolvujú počas troch dní stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, ako aj sériu podujatí nie len v Bratislave. Ide o prvú návštevu nórskeho kráľa na Slovensku.

26.10.2010 11:37 , aktualizované: 15:01
Harald Foto:
Nórsky kráľ Harald V. a prezident SR Ivan Gašparovič počas stretnutia v Prijímacom salóne Prezidentského paláca v roku 2010.
debata (4)

Ihneď po oficiálnom privítaní sa kráľovský pár zúčastnil na rokovaní s prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý ho na návštevu pozval. „Hovorili sme o dobrých vzťahoch medzi našimi krajinami a o potrebe ich ďalšieho rozvíjania v oblasti vzdelávania, výskumu a kultúry,“ povedal Gašparovič na tlačovej konferencii po stretnutí.

Zvlášť zdôraznil spoluprácu v oblasti ekonomiky a obchodu. Informoval, že Nórsko prisľúbilo prostredníctvom fondov, tzv. nórskeho grantu, pomoc Slovensku v rokoch 2009–2014 sumou 80 miliónov eur. „Ide o významné investície,“ upozornil prezident.

Kráľ Harald sa poďakoval svojmu hostiteľovi za srdečné privítanie a vyslovil želanie spoznať Slovensko. „Zaujíma nás, ako je krajina vybudovaná a aj jej história a kultúra. Myslím si, že základom návštevy je, že sa s vami chceme spoznať,“ adresoval prianie Slovákom.

Nórskych novinárov zaujímalo na tlačovej besede riešenie rómskej problematiky na Slovensku. „Vždy sa nájdu skupiny ľudí a organizácie, ktoré namietajú, že boli porušené ich práva. Musíme sa však dostať do postavenia, kedy nebude existovať skupina, ktorá bude chcieť len dostávať a nič dávať. Musíme vytvoriť jeden rovnaký občiansky priestor pre všetkých. Nevylučujem, že z týchto fondov, môžeme k tomu tiež prispieť,“ vysvetlil Gašparovič.

Predsedníčka vlády Iveta Radičová a minister zahraničných vecí Nórska Jonas Gahr Store už podpísali dohody o Finančnom mechanizme Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a o Nórskom finančnom mechanizme.

Prostriedky z Finančného mechanizmu EHP (38,35 mil. eur) a Nórskeho finančného mechanizmu (42,4 mil. eur) pre Slovensko na roky 2010 – 2014 sú určené do oblastí životného prostredia a boja proti klimatickým zmenám, konkrétne na protipovodňovú ochranu či zachytávanie a skladovanie uhlíka. Prioritami sú aj zníženie domáceho násilia, posilnenie občianskej spoločnosti, zlepšenie sociálneho dialógu, štipendiá a cezhraničná spolupráca. V rámci Finančného mechanizmu EHP patria k donorom aj Island a Lichtenštajnsko.

Prostriedky z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu sú podľa kráľa Haralda jedným z dôležitých pilierov, na ktorom stojí spolupráca Slovenska a Nórskeho kráľovstva. „Od roku 2004 bolo naštartovaných zhruba sto projektov a ich súčasťou sú aj nórski aktéri,“ povedal na kráľ Harald, ktorý sa teší, že počas pobytu na Slovensku navštívia aj s kráľovnou Sonjou niektoré z nich. Podpísaná dohoda na ďalšie päťročné obdobie „bude obsahovať viaceré oblasti našej budúcej spolupráce“, povedal kráľ.

4 debata chyba