Je to zločin, tvrdia extrémisti o soche Masaryka. Chystajú protest

Odhalenie sochy prvého prezidenta Československa Tomáša Garrigua Masaryka v Bratislave bude sprevádzať protest, ktorý zvolala extrémistická Ľudová strana Naše Slovensko. Socha má byť odhalená pred budovou Slovenského národného múzea vo štvrtok, keď si Slovensko a Česko pripomenú 92. výročie vzniku prvej Československej republiky.

26.10.2010 15:03
Socha, Masaryk Foto:
Sochu 1. československého prezidenta T. G. Masaryka. osadili 20.októbra 2010 v areáli Pamätníka československej štátnosti, nachádzajúcom sa v priestore medzi Fajnorovým a Vajanského nábrežím (pred budovou Slovenského národného múzea) v Bratislave.
debata (232)

„Postaviť v centre slovenského hlavného mesta sochu človeku, ktorý celý svoj život bojoval proti právam nášho národa, sa nedá nazvať inak ako vlastizrada a zločin,“ uviedla strana, ktorej najznámejším predstaviteľom je Marian Kotleba.

Stúpenci strany sa majú stretnúť v deň odhalenia sochy priamo pred budovou múzea na Vajanského nábreží. S výzvou na účasť sa organizátori obrátili najmä na Slovákov zo Západného Slovenska. Odporcovia sochy poukazujú na Masarykov čechoslovakizmus a údajné odmietanie svojbytnosti slovenského národa.

Zhromaždenie zatiaľ extrémisti neohlásili samospráve mestskej časti. „Oznámenie sme nedostali, napriek tomu sme informovali organizátorov odhalenia sochy, že sa chystá aj druhé zhromaždenie,“ povedala hovorkyňa bratislavského Starého Mesta. O pripravovanom proteste je tiež informovaná mestská polícia, poznamenala.

Odhalenie sochy významného štátnika sa nezúčastní slovenský prezident Ivan Gašparovič ani hlava českého štátu Václav Klaus. Chýbať budú aj šéfovia vlád či parlamentov oboch krajín. Účasť naopak potvrdil minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

Socha prvého československého prezidenta, ktorú zhotovil český umelec Jaroslav Matějíček, je súčasťou novej podoby Pamätníka československej štátnosti. Proti pamätníku už v minulosti protestoval napríklad kontroverzný historik Milan Ďurica či Matica slovenská. Zhodne poukazujú na Masarykov čechoslovakizmus a údajné odmietanie svojbytnosti slovenského národa. Samospráva však kritiku odmietla.

Zhruba 2,2 metra vysoká socha, ktorá bude umiestnená na asi dvojmetrovom podstavci, nahradí vysoký pylón, na ktorom stála socha leva so štátnym znakom bývalého Československa. Tú pred časom presťahovali pred novostavbu Slovenského národného divadla.

232 debata chyba