STV musí prerobiť rozpočet, navrhuje zrušiť Trojku a zvýšiť koncesie

Trojka Slovenskej televízie (STV) by na budúci rok mala skončiť, navrhuje to vedenie STV. Verejnoprávna televízia počíta v návrhu rozpočtu na budúci rok s mínusom približne 10 miliónov eur a očakáva pravdepodobne i personálne úspory.

27.10.2010 15:56 , aktualizované: 16:41
STV, Slovenská televíza Foto:
Slovenská televízia chce riešiť svoju situáciu aj predajom jej budovy v bratislavskej Mlynskej doline.
debata (7)

Dozorná komisia STV upozornila Radu STV počas jej rokovania, že návrh rozpočtu ešte nie je konečný a výdavky by sa mali ešte znižovať. „Návrh rozpočtu Slovenskej televízie pre rok 2011 predpokladá príjmy 65 964 000 eur a výdavky vo výške 76 967 000 eur. Čiže je tu predpokladaný rozdiel, deficit približne 11 miliónov eur,“ povedal pre médiá predseda Dozornej komisie STV Miroslav Galamboš.

Pritom „po zohľadnení tohto deficitu a pripočítaní záväzkov, ktoré STV bude mať ku koncu roka 2010, celkové záväzky by v rozpočtovom období roku 2011 k 31.12. do­siahli 36 969 000 eur“. Galamboš zdôraznil, že ide len o prvý návrh, ktorý sa bude ďalej upravovať a manažment sa bude snažiť výdavky znižovať. „Bude nutné pristúpiť aj k citlivým otázkam redukcie osobných nákladov vyplývajúcich zo znižovania počtu pracovníkov,“ dodal Galamboš. Dozorná komisia požiadala vedenie STV o analýzu k zníženiu osobných nákladov.

Rada STV odporučila vedeniu STV dopracovať návrh rozpočtu a programového konceptu v súlade s pripomienkami Dozornej komisie STV a Rady STV do záveru novembra. Zároveň rada chce, aby vedenie vypracovalo dopadovú štúdiu zrušenia Trojky, ktorá preukáže, aké úspory by zrušenie športového kanála prinieslo. Výhrady mala Rada STV k mínusovému rozpočtu a tiež k návrhu programového konceptu na budúci rok. Podľa podpredsedu Rady STV Richarda Herrgotta tak zlý programový koncept televízia ešte nemala. Prekáža mu najmä plán zastaviť Trojku. Návrhu vyčíta nekonkrétnosť. Nosným projektom STV by mal byť Naj Slovák. Podľa Herrgotta to vzhľadom na finančný stav televízie vyzerá tak, že tento projekt bude jediným projektom televízie. Za jedinú záchranu STV označil programy vyrobené za peniaze zo zmluvy so štátom. Pozitívom je aj viac plánovaných diel pre deti.

Finančné a s nimi aj programové problémy STV súvisia podľa generálneho riaditeľa televízie Štefana Nižňanského s dlhodobým neriešením situácie verejnoprávnych médií, najmä ich financovania. Ako na dnešnom rokovaní Rady STV povedal Nižňanský, „nebudem teraz podrobne hodnotiť ten nový legislatívny návrh, ktorý sa dostal na verejnosť, ale nerobím si ilúziu, že by v tejto Slovenskej republike, v tomto demokratickom štáte mohol byť takýto materiál schválený a že by tak zásadne mohol ovplyvniť funkciu, existenciu a rozvoj verejnoprávnych médií … Tento legislatívny návrh vôbec nič zásadne nerieši“. Napriek tomu vedeniu ministerstva kultúry predloží vedenie STV svoje odborné stanovisko.

Podľa Nižňanského existuje niekoľko variantov riešenia situácie, ktoré chce ponúknuť aj poslancom Národnej rady SR. Vychádzajú zo zachovania STV a Slovenského rozhlasu a ich financovania z úhrad za ich vysielanie, teda z koncesií. Prvý variant navrhuje zvýšiť koncesie zo súčasných 4,64 eura na približne 9,28 eura mesačne. Zvýšilo by to príjmy STV z doterajších približne 53 miliónov eur na približne 107 miliónov eur.

Viac zdrojov by podľa druhého variantu malo prísť z kompenzácie z neuplatnenej DPH pre STV, úpravou zákonných príspevkov STV do umeleckých fondov, do audiovizuálneho fondu a aj upravením zákazu vysielať reklamu počas programov a zrušením zákonného znižovania podielu reklamy v STV. Druhý model počíta aj so znížením zákonného počtu programov STV na jeden – dva plnohodnotné programy.

Tretí variant by podľa Nižňanského pomohol stabilizovať STV tak, že by ponechal súčasný systém koncesií bez ich zvyšovania, no garantovalo by sa vykrytie výpadkov z čiastočne a úplne oslobodených platičov koncesií. Dôsledkom nepokrytia výpadku z koncesií je podľa Nižňanského to, že „štát a neplatiči koncesionárskych poplatkov za rok 2008 až 2010 dlhujú Slovenskej televízii 29,3 milióna eur. Táto suma vysoko prekračuje aktuálny rozpočtový schodok Slovenskej televízie“. STV však podľa jej šéfa reálne od štátu dostala kompenzáciu v roku 2009 „len 9,3 milióna eur“. Posledný, štvrtý variant počíta s predajom výškovej budovy STV v bratislavskej Mlynskej doline a premiestnením jej pracovísk do iných objektov televízie. Podľa Richarda Herrgotta je škoda, že s návrhmi neprišlo vedenie skôr. Rada o návrhoch vopred nevedela.

Katastrofálny stav v hospodárení STV je jedným z hlavných dôvodov rýchlej transformácie verejnoprávnych STV a SRo. Ministerstvo kultúry informovalo, že predložilo do pripomienkového konania legislatívny návrh ich zlúčenia do jednej novej verejnoprávnej inštitúcie – návrh zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTS). Do parlamentu chce minister Daniel Krajcer návrh predložiť v skrátenom legislatívnom konaní. Krajcer zdôvodňuje skrátené legislatívne konanie hrozbou značnej hospodárskej škody.

7 debata chyba