Policajti dostali roky hľadaného Karola Mella v Poľsku

Policajti dostali roky hľadaného Karola Mella v Poľsku. Slovenská polícia ho v spolupráci s poľskými kolegami dolapila po takmer piatich rokoch na úteku. Pre Nový Čas to potvrdil policajný zdroj.

28.10.2010 12:16 , aktualizované: 19:50
Karol Mello, zatknutie, Krakov Foto:
Karlo Mello po zadržaní v poľskom Krakove.
debata (13)

Opatrenia, ktoré urobili v polícii po výmene niektorých kľúčových ľudí, podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka pomohli zadržaniu viac ako štyri roky hľadaného Karola Mella v Poľsku.

„Až následne, po výmene kľúčových osôb v policajnom zbor, prevažne na úrade boja proti organizovanej kriminalite sa podarilo cielene a intenzívne prijať také opatrenia, ktoré smerovali v krátkom čase k zadržaniu tejto osoby,“ povedal Spišiak na mimoriadnom brífingu. Mella, ktorého zadržali v stredu večer, považuje za jedného z najhľadanejších, najnebezpečnejších členov slovenského podsvetia.

Spišiak sa ku krytiu mafiána políciou nevyjadril 

Na otázku, či polícia v minulosti nenašla Mella preto, že ho mohla kryť, Spišiak povedal, že „k tomu sa nebudem vyjadrovať, či kryla alebo nekryla“. Podľa neho boli len jednoducho boli prijaté opatrenia a bol zadržaný. Podľa policajného Spišiaka nechytili Mella už skôr možno preto, že sa efektívne skrýval, mal u seba veľa dokladov totožnosti. „Začali sme od takých informácií, keď som nastúpil, že je na Slovensku,“ dodal Spišiak.

Mellovi nebol podľa riaditeľa odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho nikdy ponúknutý štatút svedka. Šufliarsky jednoznačne vylúčil, že by polícia Mella akýmkoľvek spôsobom kryla a pomáhala mu v unikaní pred spravodlivosťou. „Pokiaľ mám ja vedomosť, tejto osobe nebol nikdy ponúknutý štatút svedka, pretože nevieme, proti ktorým osobám by mal ako svedok vystupovať. Čo sa týka dĺžky hľadania tejto osoby, treba si uvedomiť, že osoba mala určité finančné zázemie, mala k dispozícii rôzne cestovné doklady a často menila svoj pobyt,“ uviedol Šufliarsky.

Spresnil, že za pátranie po Mellovi nesie zodpovednosť osobitný útvar Prezídia Policajného zboru SR, generálna prokuratúra a úrad boja proti organizovanej kriminalite, ktorý prípad objasňoval, nemal s pátraním nič spoločné. „Či sa kontaktoval na niektoré osoby alebo či mu niekto pomáhal v tejto súvislosti, to jednoznačne musím povedať, že popieram takúto skutočnosť. Žiadny orgán činný v trestnom konaní tejto osobe nepomáhal, aby unikala spravodlivosti,“ konštatoval Šufliarsky.

Poľské justičné orgány teraz podľa jeho slov vykonajú európsky zatýkací rozkaz. Po prevoze Karola M. na územie SR pôjde do väzby, pričom maximálna lehota trvania väzby v konaní pred súdom je 23 mesiacov.

Šufliarsky zároveň vylúčil, že by sa  mohol dostať spod trestného stíhania výmenou za svedectvo. „V tejto trestnej veci zatiaľ jeho konanie bolo právne kvalifikované ako organizátorstvo na trestný čin vraždy. Zo zákona je vylúčené jeho postavenie ako korunného svedka v tejto trestnej veci,“ uzavrel.

Mell pri zatýkaní nekládol odpor 

Polícii sa podarilo lokalizovať dom, ktorý mal hľadaný Karol Mell pravdepodobne v prenájme, tam ho zadržala elitná jednotka. „Nekládol odpor, bol prekvapený,“ konštatoval Spišiak. V dome bola aj družka hľadaného a jeho syn, ale tí neboli predmetom záujmu policajtov.

Karol Mell je záujmová osoba policajného zboru. Na Slovensku je obžalovaný v kauze mediálne známej dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave. Podľa Spišiaka, ak vyjdú najavo dôkazy, že páchal aj inú trestnú činnosť, bude aj za ňu postavený pred súd. Muži zákona ho hľadali pre dvojnásobnú vraždu v Moste pri Bratislave. Koncom roku 2004 prišiel brutálnym spôsobom o život chlapec a tridsaťročná družka jeho otca. Rozstrieľali ich v aute samopalom.

Karol Mell z Prievidze figuruje v obžalobe spomínanej kauzy ako údajný objednávateľ, súd doteraz v jeho prípade konal ako proti ušlému. Spolu s ním je obžalovaný šéf zemplínskeho podsvetia Branislav Adamčo a jeho dvaja kumpáni Nikola Pajdič a Jozef Balogh. Hlavné pojednávanie sa začne 7. decembra. Podľa prokuratúry členovia gangu Branislava Adamča v decembri 2004 zastrelili Henrietu B. a 10-ročného chlapca. Pôvodne plánovanou obeťou vraždy mal údajne byť bývalý policajt  – vyšetrovatelia si myslia, že jeho vraždu si objednal Mell.

Zločinecká skupina však zavraždila priateľku policajta aj jeho 10-ročného syna, ktorí sa viezli v aute. Celý incident sa odohral vo večerných hodinách. Členovia gangu začali na dvoch autách prenasledovať modrý Volkswagen Passat, na ktorom zvyčajne jazdil expolicajt. Branislav Adamčo údajne začal po aute zo zadného sedadla strieľať samopalom. Následne Passat havaroval. Adamčo vystúpil a všimol si, že v aute nesedí policajt, ale žena s dieťaťom. Napriek tomu prišiel k vozidlu a ťažko zraneného chlapca zastrelil. Branislavovi Adamčovi senát Najvyššieho súdu SR v septembri potvrdil doživotný trest v inej veľkej kauze, ktorá sa týkala zločinov jeho skupiny. Nikola Pajdič vtedy definitívne dostal trest 23 rokov väzenia, Jozef Balog 22 rokov, odsúdili aj ďalších členov gangu.

13 debata chyba