Nový generálny prokurátor nebude, SDKÚ nepodporí Mišíkovú

Nového generálneho prokurátora parlament zrejme nezvolí ani vo štvrtok. SDKÚ totiž v druhom kole tajnej voľby nepodporí kandidátku ostatných koaličných strán Evu Mišíkovú. Informovali o tom líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda a podpredseda KDH Pavol Hrušovský po rokovaní poslaneckého klubu SDKÚ a Koaličnej rady.

03.11.2010 10:59 , aktualizované: 22:02
dzurinda, sdkú Foto:
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda nemal problém s Dobroslavom Trnkom ako kandidátom na generálneho prokurátora možno len preto, že hrá svoju hru. Koho vybral on, sa uvidí, až keď bude nový prokurátor zvolený.
debata (206)

„Koaličná rada odporučila, aby komisia, ktorá pracovala až do skončenia voľby, pracovala ďalej a na najbližšom rokovaní Koaličnej rady 12. novembra oz­námime predbežný výsledok rokovania. Aj naďalej sa však budeme snažiť nájsť spoločného kandidáta,“ uviedol Hrušovský. 

Ako sa vo štvrtok poslanci SDKÚ pri voľbe zachovajú, nechcel líder strany Mikuláš Dzurinda komentovať. „Zhoda bola, že neodovzdajú svoj hlas ani jednému z kandidátov,“ podotkol. Či sa bude SDKÚ v opakovanej voľbe koncom novembra opäť snažiť navrhnúť Jána Hrivnáka, Dzurinda zatiaľ potvrdiť nechcel.

Mišíková SDKÚ nepresvedčila 

Podľa Dzurindu jeho strana za kandidátku nezahlasuje, pretože ich nepresvedčila­. V čom presne, nepovedal. „Je veľmi ošemetné hodnotiť prokurátorov,“ uviedol.

Či pôjde opakovaná voľba ľahšie ako tá aktuálna, nechcel Hrušovský špekulovať. „Len začínajúci politik by sa mohol domnievať, že všetko pôjde hladko. Nepôjde to hladko, v politike to tak býva. Kľúčové je, či sa rešpektujeme a chceme hľadať zhodu,“ deklaroval Dzurinda.

Hrušovský priznal, že okolnosti okolo voľby šéfa prokurátorov neprispeli k pohode v koalícii, ale on sám by to nedramatizoval. „Ideme ďalej, je pred nami veľká výzva,“ dodal.

SDKÚ má výhrady k obom – kandidát opozície Dobroslav Trnka je pre časť okolo Ivety Radičovej neprijateľný preto, lebo by chceli zmenu a za dobrú kandidátku nepovažujú ani kandidátku troch koaličných strán SaS, KDH a Most – Híd Mišíkovú.

Kandidát SDKÚ Ján Hrivnák získal vo voľbe najmenej hlasov. Predseda strany Mikuláš Dzurinda obvinil koaličných partnerov, že nemali vôľu dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi. Vyčítal im, že sa nedokázali dohodnúť ani krátko pred voľbou, keď SDKÚ už mala len jedného kandidáta, a pýtal sa, prečo Hrivnák pre koalíciu už dobrý nebol, keď pred desiatimi dňami dobrý bol.

Koalícia má problémy s generálnym prokurátorom od chvíle, keď sa objavili prvé návrhy kandidátov. Situácia vygradovala v utorok, keď Iveta Radičová pohrozila, že ak by bol zvolený kandidát opozície Trnka, mohla by odstúpiť z funkcie predsedníčky vlády. Jej stranícky šéf Dzurinda to komentoval stroho: „To je vyslovene jej osobná vec.“

Situácia v koalícii došla tak ďaleko, že poslanci SaS si ako dôkaz toho, ako volili, mobilom fotili upravený hlasovací lístok s priloženým poslaneckým preukazom. Podľa šéfa opozičného Smeru Roberta Fica ide o porušenie ústavného pravidla o slobodnom výkone poslaneckého mandátu.

Predpokladá sa, že SDKÚ siahne k obštrukcii a parlament bude voliť generálneho prokurátora opätovne v decembri.

Dzurindovi partneri však boli po prvej neúspešnej voľbe pokojní a verili, že koalícia má stále šancu sa dohodnúť. „Som veľmi rád, že nakoniec ani jeden koaličný poslanec nehlasoval za opozičného kandidáta. Je to dobrý odrazový mostík na to, aby sme sa dohodli pred opakovanou voľbou,“ povedal predseda Mostu – Híd Béla Bugár. Mieni žiadať SDKÚ, aby podporila Mišíkovú. O prípadnej obštrukcii SDKÚ Bugár povedal, že môže ísť o hru. Poukázal na to, že cez víkend má SDKÚ kongres a možno nechce mať ešte uzavretú otázku nového generálneho prokurátora. Na kongrese kandiduje za predsedu opäť Dzurinda.

Podľa šéfa klubu KDH Pavla Hrušovského je všetko otvorené. Kladie si však otázku, či je v SDKÚ záujem o zmenu skutočný, alebo len želaný. „My v druhom kole budeme hlasovať tak ako v prvom,“ povedal. Očakáva, že SDKÚ podporí zmenu aj v štvrtok a bude hlasovať za Mišíkovú.

Šéf klubu SaS Jozef Kollár považuje za dobré, že každá zo strán potvrdila to, čo pred tajnou voľbou aj deklarovala. Považuje to za signál pre dohodu na jednom mene. Aj on veril, že SDKÚ sa prikloní k Mišíkovej.

To však nie je isté. Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý napríklad povedal, že sa musia rozhodnúť, či „podporíme Mišíkovú, alebo radšej zabezpečíme, aby bola nová voľba, a skúsime presvedčiť o novom kandidátovi alebo Jánovi Hrivnákovi“. Je presvedčený, že Mišíková nie je optimálny kandidát a Hrivnák je lepší. Poslankyňa Jana Dubovcová, ktorá Hrivnáka navrhla, sa na opakovanej voľbe síce chce zúčastniť, ale nechystala sa dať hlas ani Trnkovi, ani Mišíkovej.

Mečiar prišiel do parlamentu za Bugárom

V čase, keď v parlamente vrcholilo napätie pre voľbu generálneho prokurátora, prišiel do Národnej rady prvý raz od volieb predseda HZDS Vladimír Mečiar. Za kým, povedať nechcel, ale neskôr sa ukázalo, že sa vybral za šéfom Mostu – Híd Bélom Bugárom.

Po tom, čo sa zjavil, tvrdil, že prišiel na „dobré slovo“ a povoziť sa výťahom. Na otázku, či ide za šéfom Smeru Robertom Ficom, odpovedal protiotázkou: „Čože by som tam robil?“

Bugár ho prijal tak, ako prijíma každého, keď sa k nemu ohlási. Mečiar porozprával o svojom pohľade na súčasnú politiku a „zároveň mal jednu otázku, na ktorú sa pozriem“, povedal po stretnutí Bugár. O čo išlo, neprezradil.

Keď už bol Mečiar v parlamente, okomentoval aj dianie v koalícii okolo generálneho prokurátora: „Ak má KDH vnútro, Most políciu, SDKÚ chce logicky mať buď svojho prokurátora, alebo neutrálneho prokurátora.“ Podľa neho to nie je problém šéfa SDKÚ Mikuláša Dzurindu, ale technológie moci.

Aký bol výsledok tajného hlasovania

*** Dobroslav Trnka,** kandidát opozície (opozícia má 71 hlasov): hlas mu dalo 70 poslancov, proti 60, 17 sa zdržalo hlasovania

  • Eva Mišíková, kandidátka KDH, Mostu a SaS (strany majú spolu 51 hlasov): podporilo ju 49 poslancov, proti bolo 84, zdržalo sa 14 poslancov

*** Ján Hrivnák,** kandidát SDKÚ (strana má 28 hlasov): za bolo 28 poslancov, proti 98, zdržalo sa 21

Aký bude ďalší vývoj?

  • Do opakovanej voľby postúpili Dobroslav Trnka a Eva Mišíková. Na zvolenie generálneho prokurátora je potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Kľúčom k voľbe je výška kvóra.
  • Otázkou je, čo urobí SDKÚ. Ak by sa jej poslanci nezúčastnili na hlasovaní, znížili by kvórum a zvýšili by šancu na zvolenie Trnku. Ak sa však zúčastnia na voľbe a parlament by zvolil Trnku, zosilnili by sa špekulácie, že to bolo práve hlasmi SDKÚ.
  • Predpokladá sa preto, že SDKÚ pôjde na hlasovanie, ale jej hlasovacie lístky budú neplatné. Zvýši tým kvórum, ale zamedzí zvoleniu Trnku a Mišíkovej.
  • Nová voľba sa uskutoční na decembrovej schôdzi parlamentu. Koalícia bude mať čas hľadať dohodu na spoločnom kandidátovi. Do volieb môžu ísť aj kandidáti z novembrovej voľby. Otázkou je, či sa koalícia zjednotí na Mišíkovej alebo Hrivnákovi, alebo bude hľadať úplne nového spoločného kandidáta.
206 debata chyba