Policajti obvinení z týrania Rómov na súde odmietli vypovedať

Desiati policajti, ktorí vlani na jar podľa obžaloby šikanovali rómske deti na stanici v Košiciach, v prvý deň procesu vinu svorne odmietli.

05.11.2010 12:39 , aktualizované: 18:41
policajti, súd, obvinenie Foto:
Policajti obvinení zo šikanovania šiestich rómskych detí na súde tvrdili, že sú nevinní a odmietli vypovedať.
debata (3)

Dlho očakávaný súdny proces s desiatkou policajtov, ktorí sú obvinení zo šikanovania šiestich rómskych detí, sa začal na Okresnom súde Košice II. Všetci obvinení svorne tvrdili, že sú nevinní a odmietli vypovedať. Na súde sa preto čítali výpovede obvinených z prípravného konania, keď vypovedali pred inšpekciou ministerstva vnútra.

Sudkyňa odmietla ich žiadosť, aby boli pojednávania neverejné.

Právni zástupcovia policajtov odmietajú právnu kvalifikáciu skutku, ako aj skutkové zistenie. Napádajú samotné dôkazy s tým, že boli podľa nich získané nelegálne. Tvrdia, že ak niekto niečo nezákonne nafilmuje, nedá sa to použiť ako dôkaz. „Nezákonný dôkaz nemôže byť dôkazom,“ vyhlásil jeden z obhajcov Ivan Vanko.

Prokurátorka odboru osobitného určenia a kandidátka na funkciu generálneho prokurátora Eva Mišíková je však presvedčená o opaku. Videozáznam označila za zákonný dôkaz. „Súhrn všetkých dôkazov sme považovali za dostačujúci na to, aby sme týchto pôvodne obvinených postavili pred súd,“ povedala Mišíková.

Generálna prokuratúra policajtov obvinila zo zneužívania právomocí a štyroch z nich aj z vydierania. Navyše im kladie za vinu aj spáchanie skutku z osobitého motívu, teda pre etnickú nenávisť, alebo rasovú neznášanlivosť. Obvineným tak hrozí štyri až desať rokov za mrežami.

Predsedníčka senátu odročila pojednávanie na 26. novembra, keď majú byť vypočutí zákonní zástupcovia šikanovaných detí.

Obvinení policajti priviezli šesť rómskych detí na stanicu 21. marca 2009 preto, že boli podozriví z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Podľa obžaloby ich mali policajti zhodiť na zem, kopať a neskôr nútiť, aby sa bili navzájom, dokonca aj bozkávali. Navyše mali mladých Rómov zhodiť na zem a huckať na nich policajných psov bez náhubkov, pričom troch z nich mali aj pohrýzť. Obžaloba tvrdí, že v šikanovaní pokračovali v suteréne policajnej stanice, kde rómskym chlapcom prikázali, aby sa vyzliekli do desať sekúnd, čo im aj odpočítavali. Jedného z chlapcov mal policajt zavesiť na zábradlie, potom ho mal údajne biť a nútiť, aby mu povedal meno svojej matky.

Podľa obžaloby ďalšiemu mal policajt k hlave priložiť pištoľ a spýtať sa ho, či chce, aby ho zastrelil. Ten istý policajt ho potom prinútil, aby lopatou udrel svojho kamaráta. Navyše ho mal policajt prinútiť, aby mu oblízal topánku. To všetko si nakrúcali na videozáznam, pričom sa im vysmievali z ich rómskeho pôvodu.

3 debata chyba