Polícia obsah nahrávky nikdy nevyšetrovala

Hoci sa na nahrávke spred jedenástich rokov politici rozprávajú o úplatku, vyšetrovaný už nebude nikto. Z pohľadu trestného práva je totiž celá vec premlčaná. Navyše polícia nikdy nepreverovala samotný obsah nahrávky.

08.11.2010 20:05
pittner, minister Foto:
Ladislav Pittner bol ministrom vnútra v prvej Dzurindovej vláde.
debata (46)

Tá zachytáva rozhovory bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu s bývalým primátorom Bratislavy Petrom Kresánkom a podnikateľom Vladimírom Miškovským. Podnikateľ sa sťažuje, že od neho chcel človek z Dzurindovej kandidátky úplatok. Podľa predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý nahrávku zverejnil, bola reč o dodávke kotlov pre spaľovňu v Bratislave. Do obchodu mal byť podľa Fica zapletený aj vtedajší viceprimátor hlavného mesta Roman Vavrík, ktorý si mal údajne pýtať úplatok od Miškovského. Dohliadnuť na to mal údajne niekdajší Vavríkov stranícky šéf Dzurinda.

Polícia v roku 1999 celú vec zastavila. Dzurinda bol vtedy prvýkrát premiérom a na čele ministerstva vnútra stál Ladislav Pittner z jeho SDK. Nahrávku dalo polícii preveriť HZDS pre podozrenie z trestného činu porušovania tajomstva prepravovaných správ. To znamená, že polícia skúmala len nelegálnosť vzniku nahrávky. „Po preskúmaní nahrávky Kriminalistickým a expertíznym ústav bola na základe výsledku skúmania vec podľa Trestného poriadku odložená,“ uviedol policajný hovorca František Peczár.

Prečo polícia nepreverovala samotný obsah nahrávky, nie je jasné.

„Kto by už vyšetroval premiéra, keď ministerstvo vnútra riadil Dzurindov človek,“ naznačil dôvody jeden z vysokopostavených politikov, ktorý si želá zostať v anonymite.

Odborníčka na trestné právo z Ústavu štátu a práva zo Slovenskej akadémie vied Lucia Kurilovská hovorí, že polícia by dnes mohla začať konať iba v prípade, ak by prekvalifikovala podstatu trestného činu. A to na trestný čin podplácania, prijímania úplatku či nepriamej korupcie. „Polícia by to mohla v zásade začať preverovať, ale podľa trestnej sadzby ktorá za takýto skutok hrozí, sa ukazuje, že trestné stíhanie je premlčané,“ upozornila právnička.

Polícia na otázku Pravdy, či začne na základe informácií z médií prípad preverovať, neodpovedala. Rovnako ani na otázku, či v súvislosti s nahrávkou vypovedal na polícii Dzurinda, Kresánek a Miškovský.

Generálna prokuratúra odmietla celý prípad komentovať. „Nebudeme sa k tejto veci vyjadrovať, v prvom rade by mala začať konať polícia,“ odkázal po svojej hovorkyni Svetlane Močkovej generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

46 debata chyba