Fico na sneme povie, ako ďalej

Najsledovanejšou udalosťou víkendového snemu Smeru bude prejav lídra Roberta Fica a predstavenie stratégie postupu strany. Očakáva sa, akú dá odpoveď na slová Mikuláša Dzurindu o porážke Smeru v ďalších voľbách. Cieľom SDKÚ v roku 2014 je totiž opäť vytvorenie vlády bez Ficovej strany.

13.11.2010 07:01
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (15)

Smer pobúrilo vyjadrenie Dzurindu, že ide o skorumpovanú partiu bývalých komunistov, ktorí si november 1989 ani nevšimli. Na otázku, či bude v sobotu snem reagovať na Dzurindove výroky, podpredseda Dušan Čaplovič povedal, že najväčším umením v politike je reagovať vždy kultúrne a slušne. „Kto nemá argumenty, začne aspoň nadávať. Touto cestou nepôjdeme,“ povedal Čaplovič.

Snem Smeru zvolí nové vedenie. Predsedom by sa mal znova stať Robert Fico. „Za podmienok, za ktorých Smer vyhral voľby, pri takomto dominantnom výsledku, pri určitom záväzku, ktorý máme vo vzťahu k voličom, nemám iné riešenie, keby som aj chcel mať,“ povedal nedávno v médiách Fico o svojej kandidatúre.

Na miestach podpredsedov strany by sa mala udiať jediná zmena. Igora Federiča, bývalého šéfa Úradu vlády, vystrieda niekdajší štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír. Mal by posilniť ekonomický rozmer vo vedení strany, kým bývalý minister financií Ján Počiatek by mal mať svoje miesto v tieňovej vláde.

Snem Smeru bude otvorený aj pre médiá. Do Ružomberka je pozvaných 222 delegátov, čo je v porovnaní s minulosťou výrazný pokles. Najmä slávnostné decembrové snemy v minulosti sa odohrávali v prítomností viac ako 500 delegátov. „Šetríme,“ povedal zdroj zvnútra Smeru.

Prítomní by však mali byť napríklad kandidáti na primátorov Bratislavy a Nitry, Milan Ftáčnik a Jozef Dvonč, šéf Jednoty dôchodcov Kamil Vajnorský a predstavitelia odborovej centrály i zamestnávateľských zväzov.

Politické strany opúšťajú prax pozývania domácich politických partnerov. Na minulotýždňový kongres SDKÚ ani jeden z vládnych partnerov neprišiel. V prípade Smeru ťažko možno očakávať, že by sa ňom zúčastnili bývalí kolegovia z vládnej koalície – šéf HZDS Vladimír Mečiar alebo SNS Ján Slota. Ojedinelým zjavom bol snem Smeru v roku 2004, keď opozičnú stranu prišiel pozdraviť Jirko Malchárek z vládnej ANO.

15 debata chyba