Ficov cieľ je získať vo voľbách 40 percent a vládnuť

Smer musí podľa predsedu strany Roberta Fica získať v budúcich parlamentných voľbách viac hlasov ako v júni, aby sa mohol opäť stať vládnou stranou.

13.11.2010 11:57 , aktualizované: 14:32
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico počas prejavu na sneme strany v v Ružomberku.
debata (153)

„Musíme urobiť všetko preto, aby sme svoj voličský potenciál využili lepšie. Nesmie sa stať, že v mestách a obciach s veľkou podporou Smeru sa voličov nepodarilo zmobilizovať tak, ako sa pravici podarilo zmobilizovať voličov v Bratislave. Ak by sa nám podarila mobilizácia, mohol by sa výsledok blížiť k 40 percentám,“ vyhlásil Fico na sneme strany v Ružomberku vo svojom prejave. Mobilizícia voličov je podľa neho hlavnou úlohou strany.

Podľa Fica, ak bude môcť pravica vládnuť sama, urobí tak, aj keby sa k nej Smer správal konštruktívne. Pripomenul, že Smer má iný pohľad na spôsob vládnutia ako pravica. Pripomenul, že jeho vláda neprivatizovala, pravica privatizuje. „My sme za veľké verejné investície. Oni sú proti,“ dodal.

Fico chce zbaviť Smer nálepiek, ktoré mu vraj dala pravica

Smer sa podľa Fica musí zbaviť rôznych nálepiek, ktoré sa podarilo pravici na Smer nalepiť. Fico v prejave na sneme v Ružomberku priznal, že aj jeho strana spravila vo vláde niektoré chyby a musela niesť aj zodpovednosť za chyby koaličných partnerov, nikdy však neprala špinavé peniaze.

Podľa Fica Smer sa musí dôsledne pridŕžať sociálnodemokra­tickej politiky. „Nemôžeme sa nečinne prizerať, ako niekto prichádza s návrhmi zvyšovať dane. Bolo by málo, keby Smer so svojim potenciálom zostal len pri kritike. Budeme predkladať alternatívu,“ vyhlásil. Ak vláda podľa neho nie je schopná okrem zvyšovania DPH navrhnúť iné opatrenia, Smer bude predkladať alternatívu.

Predseda Smeru Robert Fico počas prejavu... Foto: SITA
Robert Fico Predseda Smeru Robert Fico počas prejavu vyhlásil, že sa strana musí zbaviť nálepiek, ktoré im dala pravica.

Fico avizoval v päťdesiat minútovom prejave, za ktorý zožal potlesk, že Smer zriadi tieňovú vládu po komunálnych voľbách, aby mohol predkladať alternatívne návrhy. Smer tiež chce demaskovať koalíciu ako vládu chaosu a nesystémových rozhodnutí. „Nech za to vláda zaplatí v priamom prenose,“ zdôraznil s tým, že koalícia zavádzala voličov. Pripomenul, že Iveta Radičová pred voľbami hovorila, že pravica nebude zvyšovať dane a privatizovať, koalícia sľubovala dekriminalizáciu marihuany, partnerstvá homosexuálov, či zmluvy s Vatikánom. „Vláda nič iné ako zvyšovanie daní, zastavenie výstavby diaľnic a nedohodu na generálnom prokurátorovi neukázala. Akú alternatívu ponúka vláda,“ opýtal sa.

Smer nepreniesol krízu na ľudí, je presvedčený Fico

Žiadna vláda nebola podľa Fica vystavená takým skúškam ako jeho kabinet. Pripomenul, že to bola plynová kríza a svetová hospodárska kríza. „Posilnili sme sociálny štandard ľudí, Smer v kríze ako vládna strana nezlyhal. Nepreniesol krízu na ľudí,“ vyhlásil. Pravicová vláda však všetko zastavila. „Vláda za tri mesiace dokázala zastaviť výstavbu diaľnic. Zrušenie projektu D1 má dôsledok prepustenie 5 000 ľudí. Ukazuje sa, že nominácia Figeľa na ministra dopravy bolo jedným z najhorších rozhodnutí pre SR,“ zdôraznil. Podľa neho Figeľ nič nevie o politike rozvoja a poškodzuje slovenské firmy. Pre Ružomberok by diaľnica bola podľa Fica úľavou. „Figeľ tejto tradičnej bašte KDH nepomohol,“ dodal.

Fico nechápe rozhodnutie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá vyhlásila nové trasovanie úseku Žilina – Dubná skala, ktorý sa pripravoval niekoľko rokov a jeho vláda vykúpila aj pozemky. „To je sabotáž,“ uviedol. Po zastavení diaľnic na severe, uteká Figeľ podľa Fica podporiť kandidáta na primátora Bratislavy a hovorí o jej ďalšom obchvate. „Životnou prioritou Slovenska nie je obchvat Bratislavy, ale dokončenie diaľnice na východ,“ povedal s tým, že Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu parlamentu o výstavbe diaľnic. Podľa neho jediné čo súčasná vláda spravila, bolo zvýšenie ceny diaľničných známok.

Fico nedovolí, aby Smer neustále urážali

Smer podľa Fica nedovolí, aby stranu niekto neustále urážal ako pred týždňom predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda v prejave na straníckom kongrese. Pripomenul, že Slovensko jeho vláda odovzdala s jedným z najvyšších hospodárskych rastov v Európe a s najnižším deficitom. „Budeme tvrdo reagovať na všetky urážky a klamstvá od pravicovej koalície. Ak je Slovensko podľa pravice v rozvrate, prečo ste nič nepredložili, ale zvyšujete deficit. Koalícia sa sama usvedčuje z neprávd. Munície máme nadostač. Verejnosť si nezaslúži tvrdé prestrelky. Budeme využívať informácie, ktorými disponujeme. Boli sme štyri roky vo vláde,“ vyhlásil.

Zľava predseda Smeru Robert Fico pri prejave,... Foto: SITA
Robert Fico Zľava predseda Smeru Robert Fico pri prejave, ďalej Marek Maďarič, Dušan Čaplovič, Jana Laššáková a Vladimír Maňka.

Smer má v opozícii podľa Fica aj úlohu ochrany národnoštátnych záujmov. Koalícia totiž podľa neho ignorovala výročie SNP, či deň Ústavy.

Po Ficovom prejave začali rozdávať zlaté odznaky zaslúžilým straníkom. Medzi ocenenými boli poslanci NR SR Peter Žiga a Ivan Varga

Fico zostáva predsedom, Federiča vymenil Kažimír

Predsedom Smeru zostane aj naďalej jeho doterajší líder Robert Fico. Rozhodli o tom v tajnom hlasovaní, v ktorom nemal protikandidáta, delegáti dnešného snemu strany v Ružomberku. Získal stopercentnú podporu. K výmene tak nedošlo ani po 11 rokoch, keďže stranu vedie už od jej ustanovujúceho snemu v decembri 1999.

Na podpredsedníckych postoch nastala iba jedna zmena. Igora Federiča, ktorý nekandidoval, nahradil bývalý štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír. Ostatných piatich podpredsedov Dušana Čaploviča, Pavla Pašku, Mareka Maďariča, Vladimíra Maňku a Roberta Kaliňáka delegáti potvrdili vo funkciách.

Kaliňák získal 96,44 percenta hlasov, Maďarič s Paškom 95,43 percenta, Čaplovič 94,41 percenta a Maňka s Kažimírom 93,4 percenta hlasov. Zo 199 prítomných odovzdalo platný lístok 197 delegátov.

153 debata chyba