Radičová sa Valkovi ospravedlnila, podľa Srholca bol archanjelom

Advokáta Ernesta Valka, ktorého zavraždili v pondelok 8. novembra, v utorok o 15:40 pochovali na Martinskom cintoríne v Bratislave. Na pohrebe sa zúčastnilo približne 600 ľudí, okrem rodiny aj ústavní činitelia, advokáti, právnici a ďalšie osoby verejného života. Pohrebné obrady viedol katolícky kňaz Anton Srholec.

16.11.2010 08:11 , aktualizované: 17:11
pohreb, Ernest Valko Foto:
Posledná rozlúčka so zavraždeným advokátom Ernestom Valkom na Martinskom cintoríne v bratislavskom Ružinove.
debata (217)

Na priebeh pohrebu dohliadal riaditeľ spoločnosti Marianum, ktorá spravuje cintoríny v Bratislave Miloslav Hrádek. Hrob Ernesta Valka a jeho okolie zdobilo množstvo vencov a kvetov. V závere obradu sa cintorínom niesol text kresťanskej piesne „Blíž k Tebe Bože môj, len k Tebe blíž“.

Ernest Valko patril podľa katolíckeho kňaza Antona Srholca k archanjelom na zemi. Ako uviedol v príhovore v Dome smútku na Martinskom cintoríne v Bratislave pri pohrebe zavraždeného advokáta, Valko vždy miloval pravdu a spravodlivosť a toto jeho dedičstvo treba zachovávať. Srholec zdôraznil, že Valka treba zaradiť medzi vzácnych ľudí, od ktorých sa treba učiť. Jeho odchod má byť mobilizáciou ľudí, ktorí majú srdce na mieste, česť a mravné hodnoty.

Pohreb Ernesta Valka sa začal o 15:00 na Martinskom cintoríne. Do Domu smútku sa nezmestilo približne 200 ľudí, ktorí počúvali bohoslužbu vonku. Pred pohrebom dopravu pri cintoríne organizovala polícia. Muži zákona sa však po cintoríne nepohybovali. 

S Valkom sa rozlúčila aj verejnosť

V bratislavskom Primaciálnom paláci sa verejnosť doobeda rozlúčila so zavraždeným právnikom Ernestom Valkom. Advokáta a bývalého predsedu československého Ústavného súdu zastrelil neznámy páchateľ minulý týždeň v pondelok.

Valkova násilná smrť zaskočila politikov i právnikov a stala sa zrejme najviac rozoberanou témou v slovenských médiách. Polícia o zločine zverejňuje len strohé informácie a o motívoch odmieta špekulovať.

Všetky zistené informácie o vražde advokáta Valka

Rozlúčka sa začala o deviatej hodine ráno v honosných priestoroch Zrkadlovej siene, kde sa konajú významné spoločenské podujatia. Na pietnej udalosti sa zúčastňujú politici a ďalšie osobnosti verejného života. Chýbať nebude ani premiérka Iveta Radičová. Rodina a blízki sa s Valkom podľa médií rozlúčia na Martinskom cintoríne v bratislavskej časti Ružinov. Telo pochovajú do pripravenej hrobky.

Pre Radičovú bol rovný chlap

Premiérka Iveta Radičová sa v mene vlády Valkovi ospravedlnila za to, že nezabránila bezpráviu a útoku na jeho česť v roku 2006. „Pre mňa si bol a vždy budeš rovný chlap,“ povedala predsedníčka kabinetu.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podotkla, že Valko vždy zápasil o právny štát s tým, aby nad písaným právom stála morálka. Podľa nej bol Valko posledných 20 rokov súčasťou zápasu o morálku v práve.

Podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský pripomenul, že Valko videl nielen zákon, ale aj človeka. „Bol to výnimočný človek, žil výnimočný život, zanechal za sebou silný odkaz, bojoval za právo, bol chlap, neváhal a nebál sa. Bol zdravo posadnutý, neustále na sebe pracoval, bol síce úspešný, ale nikdy to nemal ľahké. Bol advokátom verejného záujmu,“ uviedol minister financií Ivan Mikloš.

Podľa rektora Ekonomickej univerzity v Bra­tislave Juraja Sterna Valko zohral začiatkom 90. rokov kľúčovú úlohu pri kreovaní štátu a ako predseda ÚS ČSFR stál pri prijatí kľúčových rozhodnutí novej judikatúry. Novinárka Ľuba Lesná podotkla, že Valko svojich priateľov nesmierne rozmaznával.

Právnik Jozef Vozár považoval Valka za svoj profesijný a ľudský vzor. Ladislav Snopko prečítal list českého exprezidenta Václava Havla, ktorý verí, že zákerný a zbabelý čin Valkovej vraždy bude potrestaný. Havel zároveň zdôraznil, že treba vytrvať v boji za inštitúty právneho a demokratického štá­tu.

Pamiatke známeho právnika prišli vzdať hold mnohí súčasní politici, exprezident Michal Kováč, herci Juraj Kukura, Martin Sarvaš, spisovateľ Ľubomír Feldek s manželkou Oľgou, zakladateľ VPN Fedor Gál, hudobníci Marián Varga a Janko Kuric i bývalý veľvyslanec Martin Bútora a Grigorij Mesežnikov.

Biskup: Nevraždite, Boh vás vidí

Banskobystrický biskup Rudolf Baláž odkázal vrahom a zlodejom, aby nekorumpovali a nevraždili, pretože Boh ich vidí. „Nekorumpujte slovenských občanov a nevraždite! Boh vás vidí! Spravodlivosť existuje. Boh je jej ručiteľom a angažovaný laik morálnym nositeľom – svedkom,“ vyhlásil Baláž.

Baláž odsúdil činy, ktoré zabíjajú mravné cítenie človeka i celého slovenského národa. „V posledných dňoch sme svedkami vraždy advokáta, ktorý ako intelektuálny bojovník za spravodlivosť bol brutálne zlikvidovaný. Aj preto, že naša spoločnosť vykazuje brutalitu v medziľudských vzťahoch i hospodárskej oblasti, chcem odsúdiť tie činy, ktoré zabíjajú mravné cítenie človeka i celého nášho slovenského národa. Nevedie ma k tomu nejaká naivná predstava, že na drámu našich dní hneď mám čarovnú formulu nápravy. Nie, nejde mi ako biskupovi o to, aby som našiel nejaký nový program na riešenie. Chcem len zodpovedne poukázať na to, že program tu už máme: je tu už dvetisíc rokov a obsahuje ho evanjelium a živá tradícia. Tento program má ťažisko v prijatí Krista,“ uviedol Baláž v stanovisku.

Napriek vražde, ktorá bije v týchto dňoch do očí, chce biskup Baláž povzbudiť predovšetkým veriacich laikov, aby sa naďalej angažovali v sociálnej oblasti. „Nech to robia v dôvere v možnosť budovať lepší svet napriek vedomiu, že nemôže existovať raj na zemi,“ uviedol.

Baláž pripomína učenie cirkvi, že máme od Boha ponúknutú reálnu možnosť prekonať zlo a dosiahnuť dobro. Napriek hriechu, ktorý bolestne, priam až do špiku kostí, poznačuje ľudské dejiny, napriek pôsobeniu tajomstva neprávosti, cirkev stále učí: "Pán vykúpil človeka a kúpil

Rozlúčka s právnikom Ernestom Valkom v...
Rozlúčka s právnikom Ernestom Valkom v...
+13Rozlúčka s právnikom Ernestom Valkom v...
217 debata chyba